Позбавлення виборчих прав подільського селянства як елемент становлення радянського тоталітарного режиму

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2023

Науковий керівник

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

КПІ ім. Ігоря Сікорського

Анотація

У статті ретроспективно проаналізовано становлення і еволюцію радянської виборчої системи та практики її реалізації в період нової економічної політики на прикладі Подільського регіону (сучасні Вінницька і Хмельницька обл.); показано методи діяльності партійно-радянських органів, спрямованих на позбавлення виборчих прав окремих категорій мешканців як засобу забезпечення підконтрольності та передбачуваності виборів та як форми соціальної дискримінації й нейтралізації значної частини незадоволених більшовицьким режимом. Автори на основі аналізу виявлених архівних матеріалів як основного джерела розглядають форми і методи державної політики, спрямовані на формування механізму підконтрольності та передбачуваності виборчого процесу, важливим інструментом якого було створення інституту позбавленців. Простежено тогочасні правові й політичні підстави позбавлення виборчих прав у ході виборчих кампаній 1921–1928 рр. З позицій конкретного регіонального дослідження охарактеризовано специфіку виборчого процесу на Поділлі в контексті становлення радянської виборчої системи.

Опис

Ключові слова

радянська влада, виборча система, виборчі права, позбавленці, Поділля, нова економічна політика, селянство, Soviet power, electoral system, suffrage, deprivation, Podillya, new economic policy, peasantry

Бібліографічний опис

Стадник, О. О. Позбавлення виборчих прав подільського селянства як елемент становлення радянського тоталітарного режиму / О. О. Стадник, Н. П. Кузьмінець // Сторінки історії : збірник наукових праць. – 2023. – Вип. 57. – С. 238-254.