Експериментальне дослiдження дiаграм спрямованостi слабоспрямованих бортових антен

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2022

Науковий керівник

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

КПІ ім. Ігоря Сікорського

Анотація

Наводяться результати експериментального дослiдження дiаграм спрямованостi (ДС) щiлини, прорiзаної в прямокутному хвилеводi перерiзом 23×10 мм, яка збуджується штирем у площинах Е та Н на частотi 10 ГГц. Експериментально визначено, що ширина ДС у площинi Е дорiвнює 84∘. Рiвень ДС спадає до 20% у напрямках ±90∘. У площинi Н ДС має ширину 54∘, рiвень ДС у напрямках ±90∘ спадає до 5%. Отриманi експериментальнi ДС у площинах Е та Н не протирiчать розрахованим теоретично, при цьому розбiжнiсть не перевищує 7%. Представленi результати експериментального дослiдження ДС поздовжньої щiлини, прорiзаної в прямокутному хвилеводi перерiзом 23×10 мм iз частковим дiелектричним заповненням (ЧДЗ), яка збуджується штирем в площинах Е та Н на частотi 7 ГГц. У прямокутний хвилевiд вставленi фторопластовi пластини (фторопласт Ф4) бiля вузьких стiнок розмiрами 79×10×2 мм (Д×Ш×В) iз вiдносною дiелектричною проникнiстю εr =2. Експериментально визначено, що ширина ДС у площинi Е дорiвнює 72∘, у напрямках ±90∘ рiвень ДС спадає до 25%. У площинi Н –43∘, у напрямках ±90∘ рiвень ДС спадає до 7%. Застосування ЧДЗ у прямокутному хвилеводi дозволяє зменшувати геометричнi розмiри без змiни електричних. Результати дослiджень можуть бути використанi для проектування i розробки слабоспрямованих бортових антен для радiоканалiв сантиметрового дiапазону хвиль.

Опис

Ключові слова

конформнi антени, поздовжня щiлина, часткове дiелектричне заповнення, слабоспрямованi антени, штир збудження, conformal antennas, longitudinal slit, partial dielectric loading, antennas with extremely narrow radiation patterns, excitation pin

Бібліографічний опис

Левченко, О. В. Експериментальне дослiдження дiаграм спрямованостi слабоспрямованих бортових антен / Левченко О. В., Каращук Н. М. // Вісник НТУУ «КПІ». Радіотехніка, радіоапаратобудування : збірник наукових праць. – 2022. – Вип. 90. – С. 5-12. – Бібліогр.: 21 назва.