Магістерські роботи

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 8456
  • ДокументВідкритий доступ
    Алгоритм визначення місцезнаходження джерела радіовипромінювання на основі системи SDR приймачів
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2024) Чмир, Роман Володимирович; Товкач, Ігор Олегович
    Актуальність теми. Визначення місцезнаходження ДВР є актуальною проблемою в таких сферах як навігація, військова справа, охорона правопорядку. Зазвичай, існуючі системи визначення місцезнаходження мають високу собівартість та є важкими для освоєння. Тому створення алгоритму визначення місцезнаходження радіопередавача на основі системи програмно визначених радіосистем (software defined radio, SDR), що є відносно дешевими, легкими до освоєння, та гнучкими для масштабування мережі (зони покриття) є актуальним та має практичне значення. Метою роботи є синтез алгоритму визначення місцеположення джерела радіовипромінювання на основі системи SDR приймачів. Завданнями дослідження є: 1. порівняння існуючих систем визначення місцезнаходження джерела радіовипромінювання; 2. аналіз існючих методів визначення місцеположення джерела радіовипромінювання; 3. аналіз кореляції вимріювань SDR приймачів для визначення затримки часу; 4. cинтез алгоритму визначення місцеположення джерела радіовипромінювання на основі SDR приймачів; 5. аналіз синтезованого алгоритму. Об’єкт дослідження - процес визначення місцеположення джерела радіовипромінювання на основі SDR приймачів. Предмет дослідження - методи визначення місцеположення джерела радіовипромінювання на основі різниці часових вимірювань (Time difference of arrival, TDOA) отриманих SDR-приймачами. Апробація результатів дисертації. Основні положення даної роботи доповідались та обговорювались на: -V Всеукраїнська науково-технічна конференція студентів та аспірантів «Радіоелектроніка в XXI столітті», 10-12 травня 2023 року м. Київ, Україна. Дисертація складається з вступу, 5 розділів та висновків. Повний обсяг дисертації складає 83 сторінки, 8 таблиць, 41 рисунoк, 2 сторінки списку використаних джерел у кількості 20 найменувань, 1 додатку. Практична цінність: запропонований в даній роботі алгоритм, та спосіб налаштування мережі приймачів дозволить створювати легкі в розгортанні, фінансово доступні, та гнучкі, з точки зору масштабування периметри (точки), які вказуватимуть місцезнаходження ДРВ у зоні досяжності, що може бути корисним для протидії радіохуліганам, виявлення наближення до периметру та його перетину БПЛА, роботу несанкціонованого радіопередавача, тощо.
  • ДокументВідкритий доступ
    Алгоритми траєкторної обробки інформації за даними мережі відеодатчиків
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2024) Кот, Максим Геннадійович; Жук, Сергій Якович
    Магістерська дисертація «Алгоритми траєкторної обробки інформації за даними мережі відеодатчиків» займає 74 сторінок, 89 формул, 42 рисунки та 6 таблиць. Дана дисертація присвячена розробці алгоритмів виявлення і оцінювання параметрів руху БПЛА за даними мережі відеодатчиків. Мета дослідження: розробити алгоритми виявлення і оцінювання параметрів руху БПЛА за даними мережі відеодатчиків. Об’єкт дослідження: процеси виявлення і оцінювання параметрів руху об’єктів за даними мережі відеодатчиків. Предмет дослідження: методи виявлення і оцінювання параметрів руху об’єктів за даними мережі відеодатчиків. Обґрунтовано актуальність задач виявлення і оцінювання параметрів руху БПЛА за допомогою мережі відеодатчиків. Проведено порівняння алгоритмів виявлення об’єктів, які рухаються, на зображеннях: метод оптичного потоку, Camshift, Meanshift та метод міжкадрової різниці. Розроблено алгоритм виявлення рухомого об’єкту на відео з використанням міжкадрових різниць і проведено його аналіз на модельному і реальному відеозображеннях. З використанням тріангуляційного методу розроблено алгоритм визначення координат рухомого об’єкту за даними двох відеокамер у прямокутній системі координат та проведено аналіз його точносних характеристик. На основі методу калманівської фільтрації розроблено алгоритм оцінювання параметрів руху об’єкту за даними двох відеокамер у прямокутній системі координат та виконано аналіз його ефективності шляхом статистичного моделювання. Розглянуто можливості практичної реалізації розробленого алгоритму траєкторної обробки інформації на сучасній цифровій базі.
  • ДокументВідкритий доступ
    Алгоритм оцінювання імпульсної характеристики каналу в OFDM системах зв’язку
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2024) Шпилька, Максим Вячеславович; Мирончук, Олександ Юрійович
    Пояснювальна записка дипломної роботи має обсяг 67 сторінок, містить 28 рисунків та ілюстрацій та 8 найменувань в списку посилань. В даній роботі виконане моделювання і теоретичне обґрунтування Алгоритм оцінювання імпульсної характеристики каналу в OFDM системах зв’язку, запропонований метод MLS+Filter. Мета дослідження: Розробка та теоретичне обґрунтування алгоритму оцінювання імпульсної характеристики каналу в системах зв’язку з ортогональним частотним мультиплексуванням (OFDM). Об’єкт дослідження: Передача інформації через багатопроменевий канал зв'язку. Предмет дослідження: Методи статистичного моделювання імпульсної характеристики каналу. Методи дослідження: Використані методи статистичного моделювання та алгоритмічні підходи до оцінювання імпульсної характеристики каналу, зокрема алгоритм MLS (Maximum Length Sequence) у поєднанні з фільтрацією. Основні завдання: - Розглянути принципи формування OFDM символів. - Дослідити аспекти розповсюдження радіохвиль у вільному просторі та вплив міжсимвольної інтерференції (ISI) на якість передачі інформації. - Розглянути методи оцінки імпульсної характеристики багатопроменевого каналу зв’язку з використанням технології OFDM. - Провести дослідження впливу максимальної затримки променю в багатопроменевому каналі на імпульсну та частотні характеристики. - Вивчити вплив частоти Доплера на імпульсну та частотні характеристики. - Удосконалити метод дослідження імпульсної характеристики на базі алгоритму MLS. - Провести статистичне моделювання та порівняння інформаційних характеристик розглянутих методів. Наукова новизна: Запропонований вдосконалений алгоритм оцінювання імпульсної характеристики каналу на базі методу MLS дозволяє підвищити точність оцінки характеристик каналу в умовах багатопроменевого розповсюдження сигналів. Практичне значення: Результати дослідження можуть бути використані для покращення якості передачі інформації в бездротових системах зв’язку з технологією OFDM, що забезпечить підвищену надійність та ефективність використання частотного спектра.
  • ДокументВідкритий доступ
    Система визначення місцеположення джерела радіовипромінювання
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2024) Бруско, Андрій Вадимович; Мирончук, Олександр Юрійович
    Визначення місцезнаходження радіоджерела є важливим завданням у багатьох сферах, таких як бездротовий зв’язок, радари і астрономія. Однак точність локалізації та роздільна здатність часто обмежуються шумом і перешкодами в навколишньому середовищі. Щоб подолати ці проблеми, для оцінки напрямку надходження (DOA) радіосигналів існують та застосовані передові методи обробки сигналів, такі як класифікація множинних сигналів (MUSIC) і метод найбільшої правдоподібності (MVDR, також метод Кейпона). Метою даної роботи є розробка та реалізація системи визначення місця розташування джерела радіовипромінювання за допомогою методів MUSIC та MVDR та порівняння їх ефективності за різних сценаріїв. Об'єктом дослідження є проблема локалізації радіоджерела. Предметом дослідження є система оцінки DOA з використанням алгоритмів MUSIC та MVDR з антенною решіткою. Сфера застосування - радіотехніка. У даній роботі розроблено та протестовано систему локалізації радіоджерела, з обробкою сигналів у середовищі MATLAB. Методами обчислення DOA є алгоритми MUSIC і MVDR, джерелом даних є семпли сигналів з SDR приймачів. Система реалізована за допомогою Phased Array System Toolbox і Signal Processing Toolbox в MATLAB. Концепція оцінки DOA за допомогою згаданих раніше алгоритмів є загальноприйнятою. Ці алгоритми використовують власну структуру коваріаційної матриці для розділення підпросторів сигналу та шуму, а потім шукають піки просторового спектру для оцінки DOA. Ця робота має на меті розробити систему локалізації радіоджерела за допомогою методів MUSIC і MVDR, а також проаналізувати їх переваги та недоліки з точки зору точності, роздільної здатності та обчислювальної складності.
  • ДокументВідкритий доступ
    Алгоритм фільтрації завади на РСА зображеннях
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2024) Запорожець, Дмитро Андрійович; Вишневий, Сергій Валерійович
    Об'єктом дослідження є РСА зображення, а предметом - методи фільтрації завад у РСА зображеннях. Робота зосереджена на розробці алгоритмів фільтрації завад для підвищення якості цих зображень, інтегруючи сучасні методи обробки сигналів та штучного інтелекту. Основні завдання дослідження включають аналіз існуючих методів фільтрації, визначення сильних і слабких сторін різних алгоритмів, огляд потенційних сфер застосування РСА зображень, а також розробка нового алгоритму фільтрації завад. Результати цієї роботи мають важливе практичне значення, оскільки вони сприяють підвищенню точності та надійності РСА зображень, що має значне застосування в таких областях як екологічний моніторинг, аграрні дослідження та багато інших. Методи дослідження включають теоретичний аналіз, математичне моделювання, експериментальні дослідження та порівняння алгоритмів.
  • ДокументВідкритий доступ
    Алгоритм захисту сучасних радіолокаційних систем від активних завад
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2024) Іванченко, Юлія Василівна; Чмельов, Вячеслав Орійович
    Наразі радіолокаційні системи широко використовуються. Зокрема вони стали поширеними у військовій галузі. Оскільки в той же час засоби радіоелектронної боротьби теж не стоять на місці, то необхідно забезпечувати стійкість та безпеку РЛС. Активні завади можуть ускладнювати функціонування РЛС. Захист від активних завад гарантує надійну роботу радіолокаційних станцій в складних завадо-цільових умовах. Метою роботи є забезпечення ефективної роботи РЛС в складних завадо-цільових умовах. Об’єктом дослідження є функціонування РЛС в складних завадо-цільових умовах. Предметом дослідження виступають методи захисту РЛС від активних завад. Наразі існують методи боротьби з активними завадами до 20 Дб. В роботі розглянутий метод боротьби з активними завадами за допомогою використання ЛЧМ сигналу. Також розглянуті такі методи захисту, як використання автокомпенсатора, схеми ШОВ та тимчасового автоматичного регулювання підсилювача. Може бути забезпечене ефективне подавлення активних завад при таких умовах. Поки що найбільшою проблемою залишається захист від імітуючих завад. Цей тип завад є найскладнішим серед активних. Вони використовуються для спотворення даних та створення хибних цілей. В роботі пропонується алгоритм для захисту РЛС від імітуючих активних завад з використанням складного сигналу М-послідовність. Цей алгоритм дозволяє забезпечити роботу РЛС під час дії активних імітуючих завад. Алгоритм використовує кореляційні властивості М-послідовностей для точного визначення джерела сигналу, виявлення реальних цілей та імітуючих завад.
  • ДокументВідкритий доступ
    Канали передачі інформації з низькоорбітальних космічних апаратів
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2024) Захарченко, Михайло Миколайович; Шпилька, Олександр Олександрович
    Робота присвячена розробці передавача даних з малих космічних апаратів в діапазоні X-band за допомогою використання CCSDS стандарту передачі даних. У рамках роботи розглянуті особливості побудови передавачів в різних частотних діапазонах, переглянуті способи розміщення супутників в малих космічних апаратах, розроблена модель передачі даних. Також прорахований енергетичний канал, розроблена структурна схема такого передавача. Для реалізації моделі передачі даних був використаний програмний застосунок MatLab та написаний код з урахуванням бітових помилок та побудована діаграма сигнального сузір’я. На основі цих даних було прийнято обрати діапазон X відповідно до цього було розроблену схему електричну принципову та зроблені креслення друкованої плати за допомогою програмного забезпечення Altium Designer. Також були зроблені висновки та надані рекомендації що до подальшого вивчення питання про передавачі в X-band діапазоні.
  • ДокументВідкритий доступ
    Алгоритм ідентифікації сигналу радіолокаційної системи для формування активної завади
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2024) Манчак, Катерина Валеріївна; Чмельов, Вячеслав Орійович
    Метою даної дисертаційної роботи є розробка нового алгоритму ідентифікації сигналу радіолокаційної системи (РЛС) для формування активної завади. В розробленому проекті розглянуто актуальність заходів радіопротидії, налаштування параметрів РЛС до роботи в складних умовах та розроблено алгоритм ідентифікації сигналу РЛС та формування активної завади.
  • ДокументВідкритий доступ
    Гібридно-інтегральний субгармонічний змішувач міліметрового діапазону довжин хвиль
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2024) Покоюк, Владислав Олександрович; Омеляненко, Михайло Юрійович
    Актуальність теми. Використання субгармонічних змішувачів, дозволяє ще більше знизити вимоги до генератора, оскільки буде використовувати, навідміну від звичайного змішувача, другу гармоніку сигналу опорного генератора. Метою даної роботи була розробка альтернативної топології ГІС субгармонічного змішувача, яка б дозволила уникнути зазначених недоліків. Завдання роботи: 1. Провести огляд літератури з теми роботи 2. Обґрунтувати вибір електродинамічної основи змішувача 3. Розрахувати топологію фільтрів 4. Розрахувати схеми узгодження діодів. 5. Виконати інженерно-конструкторську розробка змішувача 6. Провести експериментальні дослідження розробленого зразка змішувача Об'єкт дослідження – технології частотного змішування та принципи їх побудови.. Предмет дослідження – субгармонічний змішувач частоти для приймально - передавального тракту телекомунікаційної системи радіозв’язку. Методи дослідження: 1. Огляд літературних джерел 2. Дослідження гібридно-інтегрального субгармонічного змішувача міліметрового діапазону довжин хвиль 3. Розробка топологічної змішувача в програмі CST Studio. 4. Інженерно-конструкторська розробка змішувача.
  • ДокументВідкритий доступ
    Передавач телеметричної інформації
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2024) Прокопов, Роман Олегович; Мирончук, Олександр Юрійович
    Об’єктом розробки та дослідження є передача телеметричної інформації в системах телеметрії рухомих об’єктів. Предметом дослідження є методи та способи побудови передавачів телеметричної інформації. Основною метою роботи є розробка передавача телеметрії для спеціалізованого літального об’єкту, задля моніторингу його параметрів та відстеження несправностей під час польоту. Проаналізовано актуальність систем телеметрії та сфери їх застосування. Розробка передавача телеметричної інформації є ключовим елементом системи моніторингу та вимірювань в різноманітних областях застосування, включаючи авіацію, космічні дослідження та промисловість. У роботі розглянуто основні аспекти проєктування та реалізації передавача, такі як вибір методів передачі сигналу та модуляції, розробка основних функціональних блоків, а також аспекти енергоефективності та безпеки. Розглянуті різні аспекти частотно модульованих передавачів, визначено їх переваги та недоліки, а також вивчено їх роль у забезпеченні стабільної та точної передачі телеметричної інформації. Акцент роботи зроблено на важливості вибору оптимального типу передавача залежно від конкретного застосування та вимог системи. Реалізовано розрахунок ФАПЧ-синтезатора, спроєктовано та змодельовано друковані плати та корпуси основних функціональних одиниць передавача за допомогою декількох програмних забезпечень.
  • ДокументВідкритий доступ
    Приймач системи обміну телеметричної інформації
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2024) Самохатній, Дмитро Олександрович; Шпилька, Олександр Олександрович
    Актуальність роботи опирається на потребі отримувати достовірну інфо-рмацію зі складно-доступних місць, об’єктів із великою швидкістю руху, об’єктів що знаходяться на великій відстані. Мета роботи: розробити приймач телеметрії. Об’єкт дослідження: передача телеметричної інформації Предмет дослідження: методи передачі та обробки сигналів в приймачах В даній роботі проведено аналіз завдань, які необхідно вирішити при розробці системи радіотелеметрії, а саме розглянуто принципи побудови приймачів. Розглянуто різні методи модуляцій сигналів та обрано частотну маніпуляцію, а також Манчестерське кодування. Розроблено схему ділення Е1, схему функціональну Е2, схеми електричні принципові всіх необхідних вузлів Е3, проведене моделювання фільтрів. Розроблено складальні креслення на корпус пристрою, схему електричну з’єднань Е4. Проведено розрахунок та визначено ключові параметри пристрою : робоча смуга частот – 10.9 – 11.5 ГГц, чутливість приймача -103 дБм, діапазон робочої потужності – 123 дБ. Прийом даних на відстані до 40 км, зі зберіганням 99.9% корисної інформації. Проаналізовано вплив Доплерівського зсуву частоти та знайдено граничну швидкість впливу на роботу приймача – 3675 м/c. Робота складається зі вступу, 3 розділів, загального висновку, списку використаних джерел, списку ілюстративного матеріалу – графічні зображення результатів аналізу, схем ділення, функціональних, електричних принципових, електричних з’єднання, містить 1 додаток що включає в себе складальні креслення на корпус пристрою. Загальний обсяг дисертації – 58 сторінок. Основний зміст викладено на 6 сторінці.
  • ДокументВідкритий доступ
    Система обліку та контролю зернового продукту аграрного виробництва
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2024) Вінник, Роман Леонідович; Вишневий, Сергій Валерійович
    Магістерська дисертація на тему «Система обліку та контролю зернового продукту аграрного виробництва» містить 58 сторінок, 28 рисунків, 31 таблицю, 11 бібліографічних посилань. Робота присвячена розробці системи ідентифікації машин аграрного виробництва з використанням бездротової технології зв’язку Bluetooth Low Energy. Актуальність роботи: Галузь сільського господарства є досить важливою в житті людини. Втрати зернової продукції можуть негативно вплинути на економічне становище країни. Запобігти цьому можна вдосконаливши механізми контролю за виробництвом. Впровадивши відповідні технічні рішення з використанням радіотехнічних систем для ведення обліку та контролю зернової продукції можна провести аналіз ефективності роботи підприємства. Предмет дослідження: Апаратне та програмне забезпечення радіотехнічних систем, які використовуються для обліку зернового продукту.
  • ДокументВідкритий доступ
    Безконтактний контроль параметрів силового блоку живлення ідентифікатора металів
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2024) Чорний, Владислав Васильович; Піддубний, Володимир Олексійович
    Обсяг пояснювальної записки магістерської дисертації становить 67 сторінок, які включають в себе 5 розділів, 18 ілюстрації, 3 таблиці, 2 додатки і 20 бібліографічних найменувань за переліком джерел посилань. Актуальність теми: Знання складу металевих об’єктів важливе для багатьох використань. Зараз визначення складу металу, з якого виготовлено досліджуваний зразок проводиться в основному за допомогою руйнівних методів контролю (в першу чергу хімічного). Серед неруйнівних методів слід звернути увагу на вихрострумові. Вихрострумова радіотехнічна система (ВРС) дозволяє контроль дистанційно без фізичного пошкодження поверхні об’єкту. Підвищенню якості роботи ВРС і присвячена ця робота. Мета дослідження: Покращення технічних характеристик вихрострумової радіотехнічної системи шляхом контролю параметрів силового джерела живлення. Об’єкт дослідження: Вихрострумова радіотехнічна система. Предмет дослідження: Застосування безконтактного контролю параметрів силового джерела живлення ВРС для забезпечення стабільності роботи його схеми Новизна одержаних результатів: показана можливість використання безконтактних способів вимірювання струму споживання за допомогою датчиків Холла. Дослідження підтверджують можливість їх використання для моніторингу параметрів первинного джерела живлення силового блоку.
  • ДокументВідкритий доступ
    Модифікований подільник потужності Вілкінсона міліметрового діапазону довжин хвиль
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2024) Гавриш, Карина Олександрівна; Туреєва, Ольга Василівна
    Актуальність теми. Подільник потужності Вілкінсона використовується в багатьох пристроях, в радіолокаційних системах, системах зв'язку, тощо. Він є важливим елементом НВЧ систем. Метою роботи є розробка модифікованого подільника потужності Вілкінсона, який би не мав обмежень традиційного подільника в НВ. Завдання роботи: 1.Дослідити методи розробки подільників Вілкінсона. 2.Виконати аналіз моделей класичного і модифікованого подільника Вілкінсона. 3.Розробити топологію модифікованого подільника потужності Вілкінсона і виконати моделювання пакеті програм CST Microwave Studio. 4.Виконати інженерно-конструкторську розробка модифікованого подільника Вілкінсона. 5.Провести експериментальні дослідження розробленого зразка модифікованого подільника Вілкінсона Об'єкт дослідження – поділ потужності в НВЧ системі. Предмет дослідження – модифікований подільник потужності Вілкінсона при роботі в міліметровому діапазоні довжин хвиль. Методи дослідження: 1. Огляд літературних джерел 2. Дослідження подільника потужності Вілкінсона в міліметровому діапазоні довжин хвиль. 3. Розробка топологічної моделі в програмі CST Studio. 4. Інженерно – конструкторська розробка МПВ в програмі Solid Work. Апробація результатів роботи. Результати роботи були представлені у V всеукраїнській науково – технічній конференції студентів та аспірантів «Радіоелектроніка в ХХІ столітті».
  • ДокументВідкритий доступ
    Алгоритм визначення місцеположення декількох БПЛА на основі сенсорної мережі
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2024) Гайдай, Артем Вікторович; Товкач, Ігор Олегович
    Обсяг пояснювальної записки магістерської дисертації становить 109 сторінки, які включають в себе 5 розділів, 45 ілюстрації, 14 таблиць, 75 бібліографічних найменувань за переліком джерел посилань, 1 додаток. Актуальність теми дослідження. В сучасному світі актуальність безпілотних літальних апаратів (БПЛА) зростає з кожним роком через їх великий потенціал у різних галузях. Разом з цим збільшуються вимоги до контролю руху БПЛА. Оскільки для самопозиціонуваня БПЛА зазвичай використовує GPS. І місцеположення БПЛА відоме тільки оператору БПЛА. Існуючі системи виявлення та позиціонування БПЛА (радари, аналізатори радіочастотного спектру, аудіо та відео виявлення), були розроблені для цілей велико габаритних при цьому ці системи дорогі та складні у розгортанні. Тому в останні роки розробляються різні системи на основі безпровідних сенсорних мереж з використанням для локалізації ToA, TDoA, RSS виміри. Однак ці методики орієнтовані для визначення місцеположення однієї цілі. Тому розробка алгоритму визначення декількох БПЛА на основі сенсорної мережі є актуальною науковою задачею Мета та завдання. Дослідження існуючих методи локалізації в сенсорних мережах та розробка алгоритму визначення місцеположення декількох БПЛА на основі сенсорної мережі використовуючи RSS вимірювання. Об’єкт дослідження. Процес визначення місцеположення декількох БПЛА. Предмет дослідження. Методи оцінювання місцеположення БПЛА на основі RSS- вимірювань сенсорної мережі. Методи дослідження. В роботі використовувалися методи статистичної теорії прийняття рішень , статистичного моделювання на ЕОМ і метод експериментального дослідження. Наукова новизна одержаних результатів. Розроблено алгоритм оцінювання місцеположення декількох БПЛА на основі RSS-вимірювань, в якому, на відмінну від існуючих, визначається місцеположення декількох БПЛА і реалізований критерій відбору істинних місцеположень БПЛА з поміж хибних. Практична цінність. Даний алгоритм дозволяє розрізнити 2 БПЛА відстань між якими складає більше ніж 8 метрів з ймовірністю більше 95%. Апробація результатів дисертації. Матеріали дисертації та основні положення, отримані в роботі, представлялися на: V Всеукраїнській науково-технічній конференції студентів та аспірантів «РАДІОЕЛЕКТРОНІКА В ХХІ СТОЛІТТІ» Публікації. За результатами дисертаційної роботи опубліковано 1 теза доповіді.
  • ДокументВідкритий доступ
    Висотомір БПЛА на основі радіолокатора неперервного випромінювання з частотною модуляцією
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2024) Гончарук, Костянтин Григорійович; Неуймін, Олександр Станіславович
    Актуальність теми. Використання висотоміра БПЛА є стандартом, адже це підвищує безпеку польоту та зменшує ризик пошкоджень в процесі використання. Попит на БПЛА та комплектуючі для БПЛА у зв’язку з війною росії проти України зростає, тому дослідження тема магістерської дисертації є актуальним та має практичне значення. Метою роботи є оцінка ефективності висотоміра для БПЛА на основі радіолокатора неперервного випромінювання з частотною модуляцією. Завдання дослідження: Об’єкт дослідження – неперервне випромінювання з частотною модуляцією. Предмет дослідження – висотомір для БПЛА на основі радіолокатора неперервного випромінювання з частотною модуляцією. Практична цінність отриманих в роботі результатів полягає в отриманні результатів експериментального дослідження та висновків, щодо доцільності впровадження висотоміра для БПЛА на основі радіолокатора неперервного випромінювання з частотною модуляцією. Апробація результатів дисертації. Основні положення даної роботи доповідались та обговорювались на ХІІ міжнародній науково-технічній конференції «Радіотехнічні проблеми, сигнали, апарати та системи». Дисертація складається з вступу, 8 розділів та висновків. Повний обсяг дисертації складає 90 сторінок, в тому числі 65 сторінок основного тексту, 15 таблиць, 44 рисунки, 3 сторінки списку використаних джерел у кількості 23 найменувань та 2 додатків.
  • ДокументВідкритий доступ
    Алгоритм траєкторної фільтрації малорозмірного БПЛА при комплексному використанні даних РЛС і відеокамери
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2024) Кравчук, Ярослав Олександрович; Жук, Сергій Якович
    Магістерська робота на тему «Алгоритм траєкторної фільтрації малорозмірного БПЛА при комплексному використанні даних РЛС та відеокамери» складається з 8 розділів на 89 сторінках, більш ніж 50 формул, 8 ілюстрацій по тексту роботи та 8 таблиць. Об’єкт дослідження – процес оцінювання параметрів руху малорозмірного БПЛА за даними РЛС та відеокамери. Предмет дослідження – методи оптимальної траєкторної фільрації малорозмірного БПЛА за даними РЛС та відеокамери Метою дослідження є підвищення точності оцінювання параметрів руху малорозмірного БПЛА шляхом розробки алгоритму траєкторної фільрації за даними РЛС та відеокамери. Для досягнення поставленої мети були розв’язані такі часткові завдання: - Розробка моделі вимірювання координат малорозмірного БПЛА за даними РЛС та відеокамери. - Синтез алгоритму траєкторної фільтрації малорозмірного БПЛА за даними РЛС та відеокамери. - Аналіз характеристик точності синтезованого алгоритму траєкторної фільтрації шляхом моделювання роботи фільтра на ЕОМ. - Аналіз можливостей практичної реалізації розробленого алгоритму. Дослідження отриманого оптимального алгоритму було проведене з використанням пакету прикладних програм для інженерних обчислень MatLab.
  • ДокументВідкритий доступ
    Портативний комплекс радіоелектронного придушення систем навігації
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2024) Лига, Микола Анатолійович; Романенко, Тарас Володимирович
    Актуальність теми. Розробка портативного комплексу радіоелектронного придушення систем навігації на даний час має дуже актуальне значення, оскільки використання безпілотних літальних апаратів, під час ведення бойових дій, набуває дуже вагомого значення. Розробка нових алгоритмів та методів протидії БПЛА, а також як і вдосконалення існуючих, дозволить вести ефективну протидію. Метою дослідження є розробка алгоритму постановки завад для систем навігації безпілотних літальних апаратів, використовуючи технологію GPS-спуфінгу. Об’єкт дослідження — системи навігації, які забезпечують навігаційну інформацію та точне місцеположення. Предмет дослідження — портативний комплекс, що включає в себе програмні та апаратні складові для придушення сигналів навігаційних систем та GPS-спуфінгу. Практична цінність розробки даного комплексу полягає в забезпеченні Робота присвячена розробці портативного комплексу радіоелектронного придушення систем навігації безпілотних літальних апаратів, використовуючи технологію GPS-спуфінгу Магістерська дисертація на тему «Портативний комплекс радіоелектронного придушення систем навігації» містить 90 сторінок, 34 рисунки, 37 таблиць, 32 бібліографічних посилань.
  • ДокументВідкритий доступ
    Моделювання нанобіосенсорів на польових структурах на основі графену
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2024) Кожевнікова, Таїсія Олександрівна; Тимофєєв, Володимир Іванович
    Мета цієї роботи – провести комплексне дослідження нанобіосенсорів на основі графену, охоплюючи кілька ключових напрямків. Дослідження починається з класифікації, синтезу та аналізу структури графенових польових транзисторів і нанобіосенсорів. Класифікація систематизує існуючі типи пристроїв, визначає їх основні відмінності та характеристики. Синтез графену включає вивчення методів його отримання, таких як хімічне парофазне перенесення, синтез у вакуумі та інші технології, акцентуючи увагу на умовах синтезу, що впливають на властивості графену. Аналіз структури нанобіосенсорів досліджує геометричні параметри та архітектурні особливості, що визначають їх функціональність та продуктивність. Важливим напрямком є аналіз математичних моделей, що описують поведінку та характеристики нанобіосенсорів, включаючи взаємодію графену з молекулами ДНК та чутливість сенсорів. Розробка алгоритмів і програмного забезпечення для розрахунку характеристик нанобіосенсорів передбачає створення чисельних алгоритмів для симуляції роботи сенсорів та аналізу їх параметрів. Це дозволить автоматизувати процес моделювання та підвищити точність досліджень. Додатково проводиться розрахунок вихідних характеристик нанобіосенсорів та аналіз результатів моделювання для визначення основних параметрів сенсорів, таких як чутливість і стабільність. Аналіз результатів дозволить оцінити ефективність сенсорів та запропонувати рекомендації для їх вдосконалення.
  • ДокументВідкритий доступ
    Сучасні інтернет-медіа: особливості роботи редактора в умовах російсько-української війни
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2022) Назаренко, Валерія Анатоліївна; Фіголь, Надія Миколаївна
    До магістерської дисертації Назаренко Валерії Анатоліївни на тему: «Сучасні інтернет-медіа: особливості роботи редактора в умовах російсько-української війни». Кафедра видавничої справи та редагування Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Київ, 2022. Магістерська дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаної літератури, що нараховує 77 позицій. Загальний обсяг дослідження становить 97 сторінок, з них 80 сторінок основного тексту. Актуальність обраної теми – повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило інтернет-медіа зіштовхнутися з багатьма новими викликами, це вплинуло на роботу редакцій та професійні обов’язки редакторів. Мета магістерської дисертації – з’ясувати, як війна позначилась на роботі та професійних обов’язках редакторів. Об’єктом дослідження є сучасні українські інтернет-медіа. Предмет дослідження – робота редактора під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Наукова новизна – вперше досліджувались аспекти роботи редактора під час повномасштабного вторгнення Росії, було запропоноване власне визначення понять «інтернет-медіа» та «редактор стрічки новин», розроблено дизайн сайту з порадами для редакторів. Практичне значення одержаних результатів – дизайн та концепція платформи «Редактор.інфо» можуть бути використані для розробки справжнього сайту.