Вплив технологічних параметрів варіння на якість волокнистих напівфабрикатів із однорічних рослин

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2018-05

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Анотація

Магістерська дисертація: 97 стор., 18 рис., 16 табл., 35 першоджерела, 4 додатки Актуальність теми: поповнення альтернативними джерелами сировини целюлозо-паперової промисловості за рахунок використання відходів сільського виробництва злакових та олійних культур, які в Україні вирощуються на значних площах. Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами представниками асоціації українських виробництв целюлозно-паперової галузі “Укрпапір” та фінською компанією “JakoPoyry” з метою внесення пропозицій в стратегічну програму розвитку целюлозо-паперової промисловості України на період до 2020 р. Мета і задачі дослідження: отримання волокнистих напівфабрикатів із пшеничної соломи, стебел ріпаку та сої, а також ефективного їх використання для виробництва паперу для гофрування. Об’єкт дослідження: волокнисті напівфабрикати отримані із стебел соломи, ріпаку та сої під час мацерації з використанням NaOH та варіння. Предмет дослідження: стебла соломи, ріпаку та сої, технологічні режими мацерації з використанням NaOH та варіння. Методи дослідження: для приготування варильних розчинів використовували стандартні методики. Проводили процес варіння у колбах із зворотніми холодильниками. Для визначення якості целюлози та паперу використовували хімічні, фізико-механічні та фізико-хімічні та фізико-механічні стандартні методи. Вихід целюлози визначали гравіметричним методом. Для отримання математичної залежності результатів проведення варіння від основних технологічних факторів використовували метод математичного моделювання. Наукова новизна одержаних результатів: розроблено, а також запатентовано вплив технологічних параметрів на отримання волокнистих напівфабрикатів із пшеничної соломи, сої та ріпаку з подальшою мацерацією NaOH та варінням. Встановлено вплив витрат активного лугу, температури, тривалості варіння та каталізатора (антрахінону) на паперотворні властивості. Експериментально показано доцільність використання волокнистих напівфабрикатів одержаних із однорічних рослин для виготовлення паперу для гофрування. Практичне значення одержаних результатів: дослідження дають можливість впроваджувати у виробництво недавно забуті, але актуальні досить програми розвитку сировинної бази целюлозо-паперових виробництв в Україні за рахунок їх швидкої відновлюваності і отримання целюлози даним способами. Розроблено і обґрунтовано режими одержання волокнистих напівфабрикатів із недеревної рослиної сировини з подальшою мацерацією NaOH та варінням, який може бути використаний для виготовлення паперу для гофрування. Публікації: за темою отримано 1 патент на корисну модель України та 2 тез.

Опис

Ключові слова

пшенична солома, стебла ріпаку, стебла сої, мацерація, варіння, активний луг, антрахінон, волокнистий напівфабрикат, папір для гофрування, wheat solo, ripe steel, soya stone, maccarration, mixture, active lug, antrahinon, fiber foam fabricated, paper for confection

Бібліографічний опис

Шишкіна, С. О. Вплив технологічних параметрів варіння на якість волокнистих напівфабрикатів із однорічних рослин : магістерська дис. : 161 Хімічні технології та інженерія / Шишкіна Світлана Олегівна. – Київ, 2018. – 99 с.

DOI