Особливості режимів збудження автономного синхронного генератора при значних збуреннях

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2020

Науковий керівник

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

КПІ ім. Ігоря Сікорського

Анотація

Підвищення надійності живлення споживачів співставної потужності від автономної генеруючої установки у динамічних режимах накиду співставного навантаження досягається за рахунок форсування збудження із застосуванням ємнісних накопичувачів енергії і встановлення закономірностей та залежностей їх впливу на режими роботи синхронних генераторів. Досліджено вплив ємнісного накопичувача енергії в контурі збудження синхронного генератора на підвищення стійкості роботи автономної генеруючої установки. Запропоновано і обґрунтовано алгоритм керування контуром збудження генеруючої установки, з урахуванням зміни силової схеми та вмикання ємнісних елементів в інерційний контур. Дослідженнями доведено, що параметри контуру збудження суттєво впливають на стійкість синхронного генератора та стабілізацію вихідної напруги. Доведено, що при одній і тій самій кратності найбільшої напруги збуджувача швидкодія даного пристрою в режимі форсування збудження приблизно в 20 разів вища, ніж традиційних систем збудження. Дослідженнями встановлено, що схема з примусовою ємнісною комутацією дозволяє надійно вимикати збуджувач у випадку пошкодження елементів останнього.

Опис

Ключові слова

автономна генеруюча установка, режим збудження, динамічна стійкість, autonomous generating unit, the excitation mode, dynamic stability

Бібліографічний опис

Хоменко, В. І. Особливості режимів збудження автономного синхронного генератора при значних збуреннях / В. І. Хоменко, В. Б. Нізімов // Енергетика: економіка, технології, екологія : науковий журнал. – 2020. – № 2 (60). – С. 62-70. – Бібліогр.: 10 назв.

DOI