Оцінка додаткових втрат та ефективність регулювання споживання електроенергії в локальних системах електропостачання

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2020

Науковий керівник

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

КПІ ім. Ігоря Сікорського

Анотація

Наведено особливості оцінки сумарних втрат енергії в електричних мережах та оцінки характеру споживання електроенергії в локальних системах електропостачання (ЛСЕ). Здійснено аналіз структури додаткових втрат електроенергії в ЛСЕ при наявності вищих гармонік струму та напруги, для представлення інтегральних характеристик і показників оцінки взаємного впливу елементів систем розглянуто узагальнений розклад миттєвих функцій струму i(t), напруги u(t) та потужності p(t) на складові. Запропоновані показники оцінки виконання критерію мінімуму втрат електроенергії в ЛСЕ дозволяють оцінити рівні спотворення енергетичних процесів при розгляді як обмінних процесів, так і при аналізі додаткових втрат електроенергії. Розглянуто точність вимірювання інтегральних характеристик енергообміну в залежності від наявних рівнів спотворень сигналів напруги та струму. Показано, що з метою врахування впливу вищих гармонік напруги та струму на повну споживану потужність необхідно визначити зміну потужності Фризе QФ, як показника оцінки додаткових втрат електроенергії при наявності несинусоїдальних струмів та напруги в перетинах ЛСЕ, зокрема, при різних співвідношеннях між значенням струму та напруги першої і вищих гармонік. Розглянута оцінка ефективності регулювання електроспоживання з використанням потужності Фризе QФ на довільному інтервалі часу, а також відповідного розкладу струму на активну та реактивну складові. Проаналізовано особливості підвищення ефективності регулювання електроспоживання в ЛСЕ при циклічній зміні параметрів генератора та навантаження.

Опис

Ключові слова

локальна система електропостачання, додаткові втрати електроенергії, регулювання електроспоживання, вищі гармоніки струму та напруги, потужність Фризе, реактивний струм, циклічній зміні параметрів генератора та навантаження, local power supply system, additional power losses, power consumption regulation, higher harmonics of current and voltage, Frieze power, reactive current, cyclic change of generator parameters and load

Бібліографічний опис

Денисюк, С. П. Оцінка додаткових втрат та ефективність регулювання споживання електроенергії в локальних системах електропостачання / С. П. Денисюк, Т. М. Базюк // Енергетика: економіка, технології, екологія : науковий журнал. – 2020. – № 3 (61). – С. 7-21. – Бібліогр.: 18 назв.

DOI