Перетворення сигналів в оптико-електронних системах

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2023

Науковий керівник

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

КПІ ім. Ігоря Сікорського

Анотація

У навчальному посібнику надані відомості про поширені сигнали в оптико-електронних системах довільного призначення та їх спектральне представлення. Зокрема, описуються особливості поширення та перетворення оптичних і електричних сигналів, їх зв'язок з такими фізичними явищами як дифракція та інтерференція, а також абераційними властивостями оптичних систем. Аналізуються властивості лінійних систем, процедур згортки та кореляції, прямого та зворотного перетворень Фур’є, перетворення Ганкеля, перетворення сигналів з обмеженим спектром. Випадкові сигнали описуються у межах кореляційної теорії. Представлені поняття часової та просторової когерентності, когерентного та некогерентного імпульсних відгуків, оптичної передавальної функції та її складових. Розглядаються дискретні перетворення сигналів (зокрема, операції дискретизації та квантування), а також теорема Найквіста. Навчальний посібник призначений для здобувачів ступеня магістра за спеціальністю 151 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології». Він буде також корисним для всіх, хто цікавиться оптико-електронною апаратурою та обробкою сигналів у науці та техніці.

Опис

Навчальний посібник написано на основі однойменного курсу, який викладається студентам приладобудівного факультету на кафедрі комп’ютерно-інтегрованих оптичних та навігаційних систем Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського». Надані відомості про сигнали в оптико-електронних системах довільного призначення та їх спектральне представлення. Зокрема, описуються особливості поширення та перетворення оптичних і електричних сигналів, їх зв'язок з такими фізичними явищами як дифракція та інтерференція, а також абераційними властивостями оптичних систем. Аналізуються властивості лінійних систем, процедур згортки та кореляції, прямого та зворотного перетворень Фур’є, перетворення Ганкеля, перетворення сигналів з обмеженим спектром, а також випадкових сигналів. Випадкові сигнали описуються у межах кореляційної теорії. Представлені поняття часової та просторової когерентності, когерентного та некогерентного імпульсних відгуків, оптичної передавальної функції та її складових. Розглядаються дискретні перетворення сигналів (а саме – операції дискретизації та квантування), а також теорема Найквіста. Навчальний посібник призначений для здобувачів ступеня магістра за спеціальністю 151 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології». Буде також корисним для всіх, хто цікавиться оптико-електронною апаратурою та обробкою сигналів у науці та техніці.

Ключові слова

оптико-електронна система, сигнал, перетворення Фур'є, ряди Фур'є, згортка, кореляція, випадковий сигнал, дискретні перетворення, теорема Найквіста, лінійна система, імпульсний відгук, модуляційна передавальна функція, спектр

Бібліографічний опис

Сокуренко, В. М. Перетворення сигналів в оптико-електронних системах [Електронний ресурс] : навчальний посібник для здобувачів ступеня магістра за освітньою програмою «Комп’ютерно-інтегровані системи та технології в приладобудуванні» спеціальності 151 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» / Сокуренко В. М. ; КПІ ім. Ігоря Сікорського. – Електронні текстові дані (1 файл: 1.91 Мбайт). – Київ : КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023. – 114 с. – Назва з екрана.

DOI