Оцінювання енергетичних показників для нових житлових будівель в Україні з урахуванням соціальних аспектів

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2022

Науковий керівник

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

КПІ ім. Ігоря Сікорського

Анотація

Однією з найгостріших проблем житлово-комунального господарства є неефективне використання енергетичних ресурсів. Це пов’язано із незадовільним станом огороджувальних конструкцій будівель, що не відповідають діючим стандартам, а також застарілими внутрішніми інженерними мережами. Одним із напрямків реформування будівельного сектору є впровадження нових вимог з енергоефективності у нормативну базу, а також введення обов’язкової енергетичної сертифікації будівель із визначенням класу енергоефективності. Разом з тим має місце підвищення рівня якості житла та комфорту. Метою дослідження є аналіз питомого енергоспоживання нових житлових будівель (починаючи з 2019 року) та порівняльна оцінка енергоспоживання у перерахунку на 1 особу для різних міст України та інших країн. Дослідження проводилося на основі даних енергетичних сертифікатів будівель у Єдиній державній системі у сфері будівництва, а також статистичних даних. Енергосертифікат містить клас енергетичної ефективності, визначений з урахуванням європейських підходів до розрахунків енергоспоживання на різні потреби будівель. Також увага присвячена соціальним аспектам, зокрема, наведено результати оцінювання здатності населення України сплачувати комунальні послуги та рівня якості житлових умов домогосподарств.

Опис

Ключові слова

житлова багатоквартирна будівля, енергоефективність, енергетична сертифікація, питоме споживання енергії, клас енергоефективності, esidential apartment building, energy efficiency, energy certification, specific energy consumption, energy efficiency class

Бібліографічний опис

Дешко, В. І. Оцінювання енергетичних показників для нових житлових будівель в Україні з урахуванням соціальних аспектів / Дешко В. І., Шовкалюк М. М., Кузьмина Ю. С. // Енергетика: економіка, технології, екологія : науковий журнал. – 2022. – № 1. – С. 29-37. – Бібліогр.: 30 назв.