Концепція підвищення енергетичної та екологічної безпеки через утилізацію пластикових відходів і відпрацьованих шин

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2022

Науковий керівник

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

КПІ ім. Ігоря Сікорського

Анотація

Накопичення неутилізованих пластикових відходів та зношених шин становлять велику загрозу для людства. Попри зручності та користь, що приносять вироби з даних матеріалів, їх відходи забруднюють ґрунти та водойми, атмосферу, та становлять загрозу для здоров’я людей. Проблема полягає в тому, що пластик та зношені шини мають досить довгий термін розкладу, а їх переробка потребує значних економічних ресурсів та налагодженої екологістики. Так, щороку до океанів потрапляє більше 8 млн тон пластику, а звалища зношених шин збагачуються на 7 млн тон. Окрім цього, внаслідок воєнних дій, енергетична та екологічна безпеки України знаходяться під загрозою. Масові пожежі, велика кількість утворених відходів на наших землях, ракетні атаки по об’єктах інфраструктури – все це потребує пошуку шляхів підвищення енергетичної та екологічної безпек. Одним з шляхів підвищення останніх, є утилізація небезпечного пластику та відпрацьованих шин хімічним шляхом, внаслідок чого можливо отримати паливо. Тому, у статті досліджено енергетичний потенціал отримання палива від відходів пластику та зношених шин в Україні. За результатами проведеного дослідження, вже наявний потенціал отримання палива від пластику та зношених шин, що утворились на спеціально облаштованих звалищах до кінця 2020 року становить в середньому 11,31 та 2,56 тис. т палива відповідно. Щорічний потенціал отримання палива, від залишків пластикових відходів становить в середньому 19,56 тис.т палива, а від зношених шин – 6,77 тис. т палива. При налагодженні екологістики зі збору накопичених неутилізованих відходів пластику до 2030 року в середньому можливо отримати 275,07 тис.т палива, а від зношених шин – в середньому 143,59 тис. т. Отримані значення свідчать про те, що налагодження екологістики пластику та зношених шин, сприяє забезпеченню енергоощадності їх використання, покращенню здоров’я людей та тварин, а також підвищенню енергетичної та екологічної безпек України та економіки підприємств. Дослідження виконуються у рамках проєкту «Розроблення технології виробництва нових екологічно безпечних високооктанових авіаційних бензинів із вітчизняної сировини» за рахунок державного бюджету згідно Розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 серпня 2022 р. № 713-р «Про затвердження переліку науково-технічних (експериментальних) розробок в рамках виконання державного замовлення на найважливіші науково-технічні (експериментальні) розробки та науково-технічну продукцію у 2022 році» (реєстраційний номер 2020.01/0242).

Опис

Ключові слова

паливо з пластику та зношених шин, енергетичний потенціал пластикових відходів, енергетичний потенціал зношених шин, енергоощадність використання пластику та зношених шин, збереження довкілля, енергетична безпека, екологічна безпека, екологістика

Бібліографічний опис

Концепція підвищення енергетичної та екологічної безпеки через утилізацію пластикових відходів і відпрацьованих шин / С. Ю. Докшина, С. В. Бойченко, В. П. Розен, І. О. Шкільнюк, І. О. Куберський // Енергетика: економіка, технології, екологія : науковий журнал. – 2022. – № 4. – С. 24-34. – Бібліогр.: 30 назв.