Innovative Biosystems and Bioengineering: international scientific e-journal, Vol. 6, No. 3-4

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 6 з 6
  • ДокументВідкритий доступ
    Optical Characteristics of Silver Nanoparticles Obtained Using Artemisia tilesii Ledeb. "Hairy" Root Extracts With High Flavonoid Content
    (Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute, 2022) Bohdanovych, T.A.; Matvieieva, N.A.
    Background. "Hairy"roots can be used for production of plant-derived secondary metabolites, such as flavonoids, which haveantioxidant and reducing properties. It seems promising to use the process of silver nanoparticles formation as a method of determining the level of reducing power. This approach allows simultaneously to obtain nanoparticles with different biological activity and evaluate the reducing potential of different plants.
  • ДокументВідкритий доступ
    Effect of Plants Morphological Parameters on Plant-Microbial Fuel Cell Efficiency
    (Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute, 2022) Rusyn, I.B.; Fihurka, O.M.; Dyachok, V.V.
    Background. Plant-microbial fuel cell (PMFC) is an innovative biotechnology for the environmentally safe bioelectricitygeneration. The widespread use of bioelectrical systems(biosystems)is hindered by their insuf-ficient efficiencydue to limiting knowings of the relationship between bioelectricity generationand features of their biotechnological components.
  • ДокументВідкритий доступ
    Indicators of Bioelectrical Activity of the Rat Heart After Prenatal Hypoxia and Pharmacological Correction
    (Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute, 2022) Popazova, O.O.; Belenichev, I.F.; Abramov, A.V.; Bukhtiyarova, N.V.; Chereshniuk, I.L.; Skoryna, D.Yu.
    Background. Posthypoxic cardiopathy is one of the risk factors for the development of cardiovascular pathol-ogy (rhythm disturbances, vascular dystonia, etc.) in subsequent age periods and requires the development of treatment approaches.
  • ДокументВідкритий доступ
    Recombinant Probiotic Preparations: Current State, Development and Application Prospects
    (Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute, 2022) Khablenko, A.D.; Danylenko, S.G.; Yalovenko, O.I.; Duhan, O.M.; Potemskaia, O.I.; Prykhodko, D.S.
    The article is devoted to the latest achievements in the field of research, development, and implementation of various types of medicinal products based on recombinant probiotics. The benefits of probiotics, their modern use in medicine along with the most frequently used genera and species of probiotic microorganisms were highlighted. The medicinal and therapeutic activities of the studied probiotics were indicated. The review suggests various methods of creating recombinant probiotic microorganisms, including standard genetic engineering methods, as well as systems biology approaches andnew methods of using the CRISPR-Cas system. The range of potential therapeutic applications of drugs based on recombinant probiotics was pro-posed. Special attention was paid to modern research on the creation of new, more effective recombinant probiotics that can be used for various therapeutic purposes. Considering the vast diversity of therapeutic ap-plications of recombinant probiotics and ambiguous functions, their use for the potential treatment of various common human diseases (non-infectious and infectious diseases of the gastrointestinal tract, metabolic dis-orders, and allergic conditions) was investigated. The prospects for creating different types of vaccines based on recombinant probiotics together with the prospects for their implementation into medicine were consi-dered. The possibilities of using recombinant probiotics in veterinary medicine, particularly for the preven-tion of domestic animal diseases, were reviewed. The prospects for the implementation of recombinant pro-biotics as vaccines and diagnostic tools for testing certain diseases as well as modeling the work of the hu-man digestive system were highlighted. The risks of creation, application, including the issues related to the regulatory sphere regarding the use of new recombinant microorganisms, which can potentially enter the en-vironment and cause unforeseen circumstances, were outlined.
  • ДокументВідкритий доступ
    Скринінг штамів лікарського гриба Fomitopsis officinalis(VILL.) Bondartsev & Singer,перспективних для біотехнологічного використання
    (Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute, 2022) Михайлова, О. Б.; Поєдинок, Н. Л.; Щетінін, В. М.
    Проблематика. Розвиток індустрії культивування макроміцетів сприятиме виробництву біотехнологічних продуктів на основі грибів. Встановлення основних факторів, що регулюють процеси життєдіяльності лікарських макроміцетів дає змогу контролювати біосинтетичну активність грибного організму in vitro й отримувати біотехнологічні продукти на його основі.
  • ДокументВідкритий доступ
    Застосування попередників аромату в харчовій рослинній сировині: біотехнологічний аспект
    (Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute, 2022) Дубова, Г.Є; Безусов, А.Т.; Білошицька, О.К.; Поєдинок, Н.Л.
    Стаття присвячена аналізу основних факторів, які супроводжують використання попередників аромату, зокрема ліпідної природи, в харчовій сировині. Розглянуто передумови впливу на попередники аромату застосуванням рослинних ферментів. Метою статті є аналіз біотехнологічного аспекту, в ос-нові якого лежать ферментативні реакції з попередниками аромату і ферментами саме рослинного походження. Висвітлено особливості механізму дії попередників ліпідної природи, проаналізовано їхню різноманітність, яка обумовлює перебіг різних характерних реакцій, зазначено можливі кінцеві продукти реакцій із певними запахами. Розкрито питання статусу натуральності попередників аромату в харчових продуктах, який обговорюється в різних країнах. Розроблено схему факторів, що впливають на формування аромату попередників ліпідної природи. Розглянуто вплив пігментів каротиноїдної природи на аромат, а саме: наведено приклади миттєвої зміни кавунового аромату на гарбузовий унаслідок ізомеризації каротиноїдів. Узагальнені основні чинники ферментативного утворення аромату з попередників поліненасичених жирних кислот задля їх ефективного застосування шляхом створення мікроміцел. Обґрунтований шлях подолання бар’єра взаємодії міжліпідними попередниками, які мають гідрофобну природу, та ферментами, які є гідрофільними за своєю природою. Запропоновано для пришвидшення ферментативних реакцій в умовах in vitroі для подолання бар’єра між ферментами та попередниками використовувати дію розрідження. Проаналізовано поняття розклинювального тиску та обґрунтовано доцільність його застосування для пояснення дії розрідження в системі з ферментами. Складено принципову технологічну схему для відновлення аромату, втраченого під час технологічної обробки сировини, в якій зазначено фактори забезпечення умов міжфазової активації для ферментів і попередників аромату.