Футбол як базовий засіб фізичного виховання здобувачів вищої освіти

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2023

Науковий керівник

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

УДУ імені Михайла Драгоманова

Анотація

Мета роботи: розкрити значення футболу у фізичному вихованні здобувачів вищої освіти. Методологія: було використано теоретичні методи дослідження, зокрема, аналіз і узагальнення методологічної, психолого-педагогічної та навчально-методичної літератури, що дали можливість розкрити значення футболу у фізичному вихованні здобувачів вищої освіти .Наукова новизна: доведено, що систематичні та регулярні заняття футболом виробляють здатність швидко освоїти рухові дії і швидко перебудувати їх відповідно до ситуаційних завдань.Спритність у футболі проявляється в рухах з м'ячем, без м'яча, у постійно змінюваних ігрових ситуаціях. Пересування, пов'язані з веденням, обведенням, відбором і ударами по м'ячу, вимагають від гравців самого широкого прояву координаційних здібностей. Крім того, ця рухова діяльність у футболі протікає в умовах єдиноборства і постійно змінюються зовнішніх умов (стан поля, глядачів, погода), що вимагає високого прояву швидкості. Висновки: отже, футбол це такий вид спорту, який самим більшим чином сприяє різносторонньому фізичному розвитку особистості. Адже, гра в футбол, пов'язана з необхідністю підтримувати високу працездатність протягом тривалого часу і виконувати роботу з максимальною інтенсивністю на тлі значного загального стомлення і стресу, вимагає високої стійкості у взаємопов'язаних функціональних системах. Тому технічні та тактичні навички футболістів демонструються в грі з належною ефективністю лише на фоні високого рівня їх фізичної підготовленості. Усі спортивні ігри пов’язані з різним характером та інтенсивністю психологічного навантаження, футбол не є результатом. Під час гри футболісти відчувають стрес, який невиразно відображається на їх спортивній та технічній майстерності. Тому, з метою подолання негативних стресових станів, які можуть виникати під час гри у футбол, і негативно впливати на результат, важливе значення має впровадження занять з футболу у освітній процес з фізичного виховання.

Опис

Ключові слова

футбол, football, студенти, students, фізичне виховання, physical education, мотивація, motivation, фізичні якості, physical qualities

Бібліографічний опис

Анікеєнко, Л. В. Футбол як базовий засіб фізичного виховання здобувачів вищої освіти / Анікеєнко Л. В., Білоконь В. П., Дакал Н. А. // Науковий часопис НПУ імені М. П. Драгоманова. Серія 15. Науково-педагогічні проблеми фізичної культури (фізична культура і спорт). - 2023. - Випуск 3К (162). - С. 21-25.

Зібрання