Система виробництва біометану для газорозподільних мереж

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2022

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

КПІ ім. Ігоря Сікорського

Анотація

В магістерській дисертації розглянуто систему виробництва біогазу з подальшою очисткою до біометану та закачуванням його до газорозподільчої мережі. Актуальність роботи. На сьогодні скорочення використання традиційних палив – актуальний напрям енергетики України. Тому розширення напрямів відновлювальних джерел енергії та впровадження енергозберігаючих технологій є актуальною задачею. Використання відновлюваних джерел енергії, насамперед біомаси, є актуальним для України, оскільки дозволяє зменшити її залежність від імпортованих енергоносіїв та підвищити енергетичну безпеку. Технологія перетворення біогазу в біометан допоможе суттєво підвищити обсяги виробництва газу, а також скоротити імпорт природнього газу. Мета магістерської дисертації. Розробка біогазової станції на основі відходів фермерського господарства з очищенням біогазу до біометану для подальшого використання в газорозподільній мережі. Задачі дослідження. Проаналізувати енергетичній потенціал біогазу в Україні;Проаналізувати процеси метанового бродіння біомаси; Проаналізувати систему очищення біогазу до біометану; Провести розрахунки основних параметрів біогазової установки та виходу біометану; Провести підбір обладнання; Розробити стартап проект; Розглянути охорону праці під час роботи з біогазовими установками; Об’єкт дослідження. Процес перетворення енергії біомаси в енергію біогазу при анаеробній ферментації. Предмет дослідження. Режимні параметри біогазової установки та системи адсорбції з змінним тиском для отримання біометану. Методи дослідження. Наукові роботи про принципи роботи біогазових установок, розробка технологічних та апаратурних схем в середовищі Visual Studio. Проведення аналітичних розрахунків в програмному забезпеченні MathCad. Оформлення пояснювальної записки в MS Office. Наукова новизна роботи. Визначено і обґрунтовано фізико-хімічні умови проведення анаеробного бродіння біомаси, а саме: співвідношення C/N, в межах 24-25 та температурний режим 36о С. Що дозволяє раціонально поєднувати перегній ВРХ та силос кукурудзи. Практичне значення роботи. Отримано фізико-хімічні умови для збільшення виходу біогазу, а саме використання в якості коферменту силосу кукурудзи при мезофільному температурному режимі.

Опис

Ключові слова

відновлювані джерела енергії, біогаз, біометан, адсорбція, біомаса, сепаратор, renewable energy sources, biogas, biomethane, adsorption, biomass, separator

Бібліографічний опис

Степенко, В. С. Система виробництва біометану для газорозподільних мереж : магістерська дис. : 141 Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка / Степенко Василь Сергійович. – Київ, 2022. – 82 с.

DOI