Прогнозування макроекономічних показників на основі матричної множинної регресії: приклади

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2018

Науковий керівник

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

КПІ ім. Ігоря Сікорського

Анотація

Для розв’язання задачі прогнозування на основі методу найменших квадратів використано клас матричних функцій з набором матричних аргументів (матричну множинну регресію). Послідовне розв’язання задачі прогнозування виконано із застосуванням математичного апарату сингулярного розкладу і техніки псевдообернення за Муром–Пенроузом у межах розвитку концепції кортежних операторів. Алгоритм оцінювання невідомих параметрів реалізовано у Wolfram Mathematica. Запропонований метод продемонстровано для прогнозування основних макроекономічних показників економіки України. Підхід перевірявся на статистичних даних про економічні показники за період 2007 – 2016 рр.; наведено результати розрахунків. Як показано на прикладах, матрична множинна регресія може бути ефективним інструментом прогнозування в економіці з прийнятною для процесів планування точністю.

Опис

Ключові слова

матрична множинна регресія, метод найменших квадратів, макроекономіка, прогноз, matrix multiple regression, least square method, macroeconomic, prediction

Бібліографічний опис

Назарага, І. Прогнозування макроекономічних показників на основі матричної множинної регресії: приклади / І. М. Назарага // Системні дослідження та інформаційні технології : міжнародний науково-технічний журнал. – 2018. – № 1. – С. 119-131. – Бібліогр.: 23 назви.