Математичне та програмне забезпечення системи перетворення чорно-білих зображень в кольорові

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2023

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

КПІ ім. Ігоря Сікорського

Анотація

Дипломну роботу виконано на 79 аркушах, вона містить 2 додатки та перелік посилань на використані джерела з 41 найменувань. У роботі наведено 60 рисунки та 2 таблиці. Метою даної дипломної роботи є покращенні сприйняття/розуміння візуальної інформації чорно-білих зображень шляхом їх колоризації. Додавання кольору надає зображенням додатковий контекст та деталі, які можуть бути недостатньо ясними або неінтерпретованими у їхній чорно-білій формі. У даній роботі був проведений аналіз існуючих рішень поставленої задачі – ручна колоризація, колоризація на основі підказок, колоризація на основі прикладів та автоматична колоризація. У випадку обраного повністю автоматичного підходу були розглянуті нейронні мережі, як метод його реалізації, найчастіше використовувані архітектури нейронних мереж для задачі колоризації зображень – CNN, GAN, Autoencoders. Описано алгоритми підбору гіперпараметрів, що використовуються для покращення точності прогнозування та стабільності моделі – пошук по сітці, випадковий пошук та байєсова оптимізація. Зроблено порівняння архітектури нейронних мереж та даних методів підбору, описано їх сильні та слабкі сторони з огляду точності очікуваних результатів та оптимальної кількості затрат часу. Для виконання поставленої задачі було обрано тип нейронної мережі Autoencoders, а саме її підтип Convolutional Autoencoders, а для підбору гіперпараметрів – метод випадкового пошуку. Спроектовано та розроблено систему перетворення чорно-білих зображень в кольорові, проведено остаточне її тестування на окремому наборі зображень в градаціях сірого.

Опис

Ключові слова

зображення/фотографія, згорткова нейронна мережа типу кодер-декодер, система колоризації зображень, метод випадкового пошуку, функція втрат

Бібліографічний опис

Михайленко, Я. Є. Математичне та програмне забезпечення системи перетворення чорно-білих зображень в кольорові : дипломна робота … бакалавра : 113 Прикладна математика / Михайленко Ярослава Євгенівна. – Київ, 2023. – 95 с.

DOI