Дослідження зносостійкості та біосумісності елементів пари тертя «азотований GRADE 5/PE-UHMW» для ендопротезів суглобів людини

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2024

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

КПІ ім. Ігоря Сікорського

Анотація

Магістерська атестаційна робота на тему: «Дослідження зносостійкості та біосумісності елементів пари тертя «азотований GRADE 5/PE-UHMW» для ендопротезів суглобів людини», складається з шести розділів, 119 сторінок, містить 41 рисунок, 32 таблиці, було опрацьовано 74 джерела. Проектування та виробництво ендопротезів суглобів людини неможливе без урахування вимог до пар тертя, що забезпечують виконання функції ендопротезів. Найсуттєвішими з таких вимог вважаються зносостійкість та біосумісність. Недотримання хоча б однієї з них, як правило, призводить до комплексних ускладнень на рівні всього організму і до необхідності повторного ендопротезування. При цьому, незважаючи на велику кількість конструкцій ендопротезів та матеріалів, найкращі з них не повністю задовольняють вищезазначеним вимогам. Тому пошук конкурентноздатних матеріалів, що можуть вирішити дану проблему, є актуальним. Метою магістерської дисертації є експериментальне обґрунтування підвищеної зносостійкості пари «титановий сплав GRADE 5/PE-UHMW» в ендопротезах кульшового суглобу людини перед існуючими матеріалами та розробка алгоритму дослідження біосумісності відповідного компонента трибологічної пари тертя ендопротезу. Об’єкт дослідження: властивості ендопротезів суглобів людини. Предмет дослідження: вплив модифікації поверхні зразків елементів пари тертя «азотований титановий сплав GRADE 5/PE-UHMW» для ендопротезів суглобів людини на їх зносостійкість; біосумісність зразків металевих елементів пари тертя «метал/PE-UHMW» для ендопротезів суглобів людини. В ході виконання роботи досліджено зносостійкість пари тертя «азотований титановий сплав GRADE 5/PE-UHMW», отриману при різних режимах азотування титанового компонента; проведено порівняльний аналіз зносостійкості досліджуваного зразка та зразків з інших широко використовуваних в ендопротезуванні матеріалів; визначено, що найбільш довговічною та стійкою до численних циклічних навантажень є саме пара тертя «азотований титановий сплав GRADE 5/PE-UHMW»; на основі існуючих методик розроблено алгоритм визначення рівня біосумісності зразка металевого компонента трибологічної пари штучного кульшового суглобу.

Опис

Ключові слова

титановий сплав GRADE 5, зносостійкість, трибологічні випробування, азотування, шорсткість, ендопротезування, надвисокомолекулярний поліетилен, біосумісність.

Бібліографічний опис

Дідковський, Т. М. Дослідження зносостійкості та біосумісності елементів пари тертя «азотований GRADE 5/PE-UHMW» для ендопротезів суглобів людини : магістерська дис. : 163 Біомедична інженерія / Дідковський Тимофій Михайлович. - Київ, 2024. - 119 с.

DOI