Кафедра біотехніки та інженерії (БТІ)
Постійне посилання на фонд
Переглянути
Перегляд Кафедра біотехніки та інженерії (БТІ) за Ключові слова "636.631.223.018"
Зараз показуємо 1 - 2 з 2
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Відкритий доступ Екстракція олії рослинної сировини в умовах ультразвуку(2019-05) Остапенко, Жанна Ігорівна; Карачун, Володимир ВолодимировичЗ огляду збільшення техногенного навантаження на навколишнє середовище та загрозу вичерпності невідновлюваних природних ресурсів на сьогоднішній день виникла необхідність створення та впровадження в виробництво ресурсозаощадних енергоефективних та екологічно безпечних технологій. Однією з проблем на вирішення якої направлені інноваційні методи і технології є максимальне вилучення корисних продуктів з сировини. Зокрема це стосується виробництва олій, які знаходять своє застосування не лише як необхідний продукт харчування, але і як сировина для створення біопалив. На основі проведеного аналізу літературних джерел встановлено, що для інтенсифікації процесу екстракції олії з рослинної сировини використовуються різноманітні фізичні фактори, але найбільш перспективним є ультразвук. Об’єкт дослідження: акустичний екстрактор виробництва олії з рослинної сировини. Предмет дослідження: вплив ультразвуку на процес екстракції олії із рослинної сировини різного походження. Мета дослідження: встановлення кінетичних залежностей і коефіцієнтів дифузії, що характеризують протікання процесу екстракції олії з рослинної сировини в умовах ультразвуку і розробка акустичного екстрактора. Для промислового використання екстракції олії з рослинної сировини в умовах дії ультразвуку необхідно встановити фактори, що впливають на інтенсифікацію процесу та максимальне вилучення цільових компонентів із сировини. Одним з методів для визначення параметрів процесу екстракції є експериментальне дослідження кінетики екстрагування. Визначення кінетичних закономірностей процесу екстрагування і коефіцієнтів переносу дають змогу провести технологічні розрахунки процесу і обладнання. Експериментальні дослідження процесу екстрагування олії з рослинної сировини в умовах дії ультразвуку проводились на експериментальній установці заглибним блоком ультразвукових випромінювачів УЗП-6-1 (Медпромприлад, Україна). Для вивчення впливу ультразвуку на процес екстракції олії проводились досліди з використанням ультразвукової установки та без неї з подрібненим насінням льону та соєвим жмихом. Екстракція олії з насіння льону проводилась екстракційним бензином та метиленхлоридом, а для соєвого жмиху – метиленхлоридом. В результаті дослідження кінетики екстракції олії з жмиху сої в умовах ультразвуку і без дії ультразвуку побудовані залежності частки вмісту олії у вилученій місцелі. Дані кінетичні залежності використані для визначення коефіцієнтів дифузії при протіканні процесу екстракції олії з рослинної сировини в умовах ультразвуку. Складено математичну модель процесу, в якій основною структурною одиницею речовини є клітина. Дана математична модель використовується для визначення коефіцієнта дифузії олії через клітинну оболонку та коефіцієнта дифузії в міжклітинному середовищі на основі обробки експериментальних даних кінетики процесу екстракції в умовах ультразвуку і без нього. Проведений теоретичний аналіз технологічних особливостей процесу екстракції олії з рослинної сировини в акустичному екстракторі. Розроблена математичну модель процесу екстракції олії з рослинної сировини в акустичному екстракторі. На основі розв’язання математичної моделі встановлена тривалість процесу екстракції олії з рослинної сировини. Розроблена 3-D модель акустичного екстрактора та його конструктивних елементів. Виконані розрахунки, що підтверджують працездатність та надійність конструкції, розроблені креслення акустичного екстрактора та його складальних одиниць.Документ Відкритий доступ Модернізація апарата для вилучення олії з рослинної сировини(КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021) Фесенко, Валерія Володимирівна; Остапенко, Жанна ІгорівнаМагістерська дисертація: 134 с., 18 табл., 28 рис., 66 джерел Ресурсозаощадливі, енергоефективні та екологічно безпечні технології, на сьогоднішній день є досить актуальною темою для вивчення. Це пов’язано зі значним техногенним навантаженням на навколишнє середовище. Максимальне вилучення цільових компонентів з рослинної сировини, є однією з основних проблем, на яку направлені інноваційні методи та дослідження. Безпосередньо це стосується рослинних олій, які знаходять своє застосування в багатьох сферах людського життя. З літературного огляду по даній темі, можна зробити висновок, що на сьогоднішній день, існує велиа кількість методів інтенсифікації процесу вилучення, використовуються різні фактори, які позитивно впливають на процес. Одним з найперспективніших являється ультразвук. Об’єкт дослідження: циркуляційно-акустичний екстрактор для вилучення олії з рослинної сировини; виносний теплообмінний елемент. Предмет дослідження: вплив ультразвуку на процес екстракції; вплив конструкції виносного теплообмінного елементу на час екстракції. Мета дослідження: визначення кінетичних залежностей і коефіцієнтів дифузії. Для використання циркуляційно-акустичного екстрактора в промислових умовах необхідно провести ряд лабораторних досліджень. У даній роботі розроблено виносний теплообмінний елемент змійовикового типу, який дозволяє скоротити час екстракції, шляхом інтенсивного охолодження екстрагенту, який має властивість нагріватися під дією ультразвуку. Виконані розрахунки в програмному забезпеченні ANSIS, які підтверджують ефективність запропонованої конструкції. Представлені математичні моделі, для визначення коефіцієнту дифузії олії через клітинну оболонку, а також коефіцієнти дифузії в міжклітинному середовищі в умовах дії ультразвуку та без нього. Представлена математична модель процесу в циркуляційно-акустичному екстракторі. На основі розрахунків, проведених згідно даній математичній моделі, було встановлено тривалість процесу екстракції олії з рослинної сировини. Проведено розрахунки, які підтверджують працездатність конструкції. На основі даних розрахунків, можна зробити висновок, що запропонований апрат цілком відповідає заданим вимогам і здатен витримати задані навантаження. Представлений стартап-проєкт виробництва екстракторів даного типу. Здійснено аналіз зовнішнього та внутрішнього середовища підприємства. На основі даного аналізу, зроблено висновки про подальший розвиток підприємства. Було проведено дослідження за допомогою методу Бове. Результат показав, що запропонована розробка відноситься до зони «Готові обійти»,що підтверджує актуальність самого інтенсифікованого процесу вилучення олії з рослинної сировини, а також модернізованого апарату. Завдякі інноваціям розробка може конкурувати з лідерами ринку. Ринок збуту включає в себе п’ять промисловостей, а саме: хімічну, харчову, лакофарбову, металообробну, фармацефтичну.