Навчально-методичні матеріали (АЕ)

Постійне посилання зібрання

У зібранні розміщено підручники, навчальні посібники, практикуми, матеріали до курсів лекцій, програми дисциплін, авторами або укладачами яких є науково-педагогічні працівники кафедри.

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 159
  • ДокументВідкритий доступ
    Культура ядерної захищеності
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2024) Бібік, Тимофій Вікторович; Кондратюк, Вадим Анатолійович
    В навчальному посібнику викладені основні елементи, характеристики та індикатори культури ядерної захищеності. Розглянуто відомості про можливі методи та інструменти самооцінки культури ядерної захищеності, а також розглянуто варіанти вдосконалення досягнутого рівня культури ядерної захищеності. Метою навчального посібника є формування у студентів знань і умінь фундаментального характеру стосовно гарної культури ядерної захищеності, ролі організацій та окремих осіб у просуванні культури ядерної захищеності та визначення способів оцінки та вдосконалення культури ядерної захищеності в рамках організації.
  • ДокументВідкритий доступ
    Ядерна і нейтронна фізика в задачах з поясненнями
    (КПІ ім.Ігоря Сікорського, 2024) Бондар, Борис Михайлович; Лещенко, Борис Юхимович
    У першій частині підручника коротко викладено основний лекційний матеріал. Особливу увагу приділено розділам дозиметрія, нейтронна фізика, енергетика. У другій частині застосовано асоціативний метод навчання – для кращого розуміння і засвоєння, частина лекційного матеріалу супроводжується розв’язуваннями 76 авторських задач із поясненнями. Задачі можна використовувати як для самостійного опрацювання, так і на практичних заняттях. У додатках є таблиці основних одиниць фізичних величин, фізичних констант, характеристики ядер та інша інформація, необхідна для розв’язування задач. Підручник призначено для здобувачів ступеня бакалавр за спеціальністю 143 «Атомна енергетика», спеціалізацією «Атомні електричні станції». Підручник також буде корисним для однопрофільних навчальних закладів і тих, хто цікавиться фізичними основами атомної енергетики.
  • ДокументВідкритий доступ
    Інформаційні технології. Лабораторний практикум
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2024) Піцина, Ірина Григорівна; Воробйов, Микита Валерійович
    В начальному посібнику викладено опис лабораторних робот щодо вивчення мови програмування Pascal, а саме створення програм на Pascal для розрахунку матриць, функціональних рядів, створення текстових файлів, розрахунку математичних функцій. Посібник призначено для студентів спеціальності 142 Енергетичне машинобудування, 143 Атомна енергетика. Посібник може бути корисним для наукових та інженерно-технічних працівників, які займаються інженерними розрахунками, та їх автоматизацією з метою раціонального використання розрахункових ресурсів.
  • ДокументВідкритий доступ
    Процеси теплопровідності та конвективного теплообміну. Лабораторний практикум
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2024) Воробйов, Микита Валерійович; Баскова, Олександра Олександрівна
    В навчальному посібнику викладено опис лабораторних робіт щодо вивчення процесів теплопровідності, а саме дослідження нестаціонарного температурного поля при охолодженні циліндра, та дослідження процесів конвективного теплообміну вимушеного та вільного характеру, визначення інтенсивності тепловіддачі. Посібник призначено для студентів спеціальності 142 Енергетичне машинобудування, 143 Атомна енергетика. Посібник може бути корисним для наукових та інженерно-технічних працівників, які займаються дослідженням та розробкою сучасних високоефективних теплообмінних пристроїв, в яких відбуваються процеси кипіння.
  • ДокументВідкритий доступ
    Моделювання конструкції і оформлення конструкторської документації пальникових пристроїв засобами SolidWorks. Навчальний посібник до виконання розрахунково-графічної роботи
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Баранюк, Олександр Володимирович
    Метою навчального посібника є формування у студентів знань і умінь, що необхідні для використання програмного комплексу проектування SolidWorks. Цей комплекс побудований на базі платформи Dassault Systèmes 3DEXPERIENCE. В посібнику пропонується методика створення 3D-моделей виробів (деталей, зборок) будь-якого ступеня складності, в тому числі з урахуванням специфіки їх виготовлення. Особливу увагу надано розробці параметричних моделей з використанням змінних і рівнянь. Приведено послідовність використання додаткових функцій побудови твердотільних моделей, додаткові інструменти в збірках, зо в свою чергу дозволить вирішувати складні завдання, що виникають при конструюванні деталей. Інженер, що має досвід роботи в SolidWorks здатний вирішити задачу будь-якої складності в енергетиці і промисловості.
  • ДокументВідкритий доступ
    Лабораторний практикум з водопідготовки в енергетиці
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Коньшин, Валерій Іванович
    В посібнику викладені методики виконання лабораторних робіт з визначення основних показників якості природної та спеціально підготовлених з визначеними якостями вод, вапнування води, визначення вмісту органічних речовин у воді методом коагулювання, пом′якшення води методом Na-катіонування. Сформульовані теоретичні основи запропонованих методів дослідження. Посібник може бути корисним для студентів, які вивчають системи водопідготовки котелень, теплової або атомної електростанцій, для закріплення знань, одержаних при вивченні відповідних теоретичних курсів.
  • ДокументВідкритий доступ
    Нормативно-правове забезпечення енергетичної галузі
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Філатов, Володимир Іванович; Бойко, Наталія Григорівна
    В посібнику викладено основні поняття та загальні принципи побудови нормативно-правової бази енергетичної галузі України. Розглянуті основні законодавчі акти України, які визначають головну спрямованість діяльності в енергетичній сфері. Розглянуті основні нормативні документи, спрямовані на забезпечення безпечної експлуатації технологічних систем, основного, допоміжного облоднання та елементів атомних та теплових електростанцій, окрема увага приділена питанням нормативного забезпечення пожежної безпеки енергетичних обєктів. Висвітлені нормативні вимоги до проєктування, конструювання та будівництва обєктів енергетичної галузі України. Розглянуті підходи до здійснення діяльності таких важливих напрямків системи технічного регулювання як стандартизація, оцінка відповідності та забезпечення якості.
  • ДокументВідкритий доступ
    Теплообмінні процеси при кипінні. Лабораторний практикум. Навчальний посібник з дисципліни «Теплообмін при фазових перетворюваннях і випромінюванні»
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Шевель, Євген Вікторович; Воробйов, Микита Валерійович; Баскова, Олександра Олександрівна
    В навчальному посібнику викладено опис лабораторних робіт щодо вивчення просів кипіння, а саме визначення коефіцієнту тепловіддачі при кипіння води у великому об’ємі, визначення критичної густини теплового потоку та вивченню характеристик двофазних потоків. Посібник призначено для студентів спеціальностей 142 «Енергетичне машинобудування», 143 «Атомна енергетика». Посібник може бути корисним для наукових та інженерно-технічних працівників, які займаються дослідженням та розробкою сучасних високоефективних теплообмінних пристроїв, в яких відбуваються процеси кипіння.
  • ДокументВідкритий доступ
    Комп’ютерне моделювання енергетичних процесів і систем. Комп’ютерний практикум з дисципліни «Комп’ютерне моделювання процесів в енергетичному обладнанні»
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Баранюк, Олександр Володимирович; Алексеїк, Євгеній Сергійович
    У посібнику викладена послідовність використання програмного комплексу ANSYS-Fluent, що в даний час використовується в багатьох університетах для навчання студентів і виконання науково-дослідних робіт. Метою навчального посібника є формування у студентів знань і умінь розробляти комп’ютерні моделі процесів, що характерні для енергетичного обладнання, виконувати аналіз результатів та розробляти нові методики розрахунків для проектування енергетичних об’єктів і систем. Використання ANSYS-Fluent для оптимізації проектних розробок дозволить проектним організаціям скоротити цикл розробки, що складається з виготовлення зразків-прототипів, а також мінімізувати дорогий процес доопрацювання виробів. Все це призводить до зниження вартості продукції тому даний посібник може бути корисним також для наукових та інженерно-технічних працівників.
  • ДокументВідкритий доступ
    Радіаційна безпека і дозиметричний контроль. Навчальний посібник для виконання практичних робіт
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Новаківський, Євген Валерійович; Бондар, Борис Михайлович
    Навчальний посібник призначено для студентів навчально-наукового інституту атомної та теплової енергетики за спеціальністю 143 «Атомна енергетика» освітньо-професійної програми «Атомні електричні станції» за спеціальністю 142 «Енергетичне машинобудування» освітньо-професійної програми «Інженерія і комп’ютерні технології теплоенергетичних систем». Метою практичних робіт є оволодіння методиками розрахунків активності іонізуючих речовин, поняттям розрахунку періоду напіврозпаду радіоактивних речовин, розрахунок системних та несистемних одиниць виміру характеристик активності та поглинання іонізуючого випромінювання. В роботі надані задачі для розрахунку індивідуального захисту та захисту енергетичного обладнання від іонізуючого випромінювання.
  • ДокументВідкритий доступ
    CFD-моделювання процесів теплообміну і гідродинаміки в каналах реактору типу ВВЕР. Навчальний посібник до виконання розрахунково-графічної роботи
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Баранюк, Олександр Володимирович; Алексеїк, Євгеній Сергійович
  • ДокументВідкритий доступ
    Захист навколишнього середовища. Розрахунок викидів на ТЕС
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2022) Новаківський, Євген Валерійович
  • ДокументВідкритий доступ
    Системи автоматизованого проектування
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2022-12) Баранюк, Олександр Володимирович; Рачинський, Артур Юрійович
  • ДокументВідкритий доступ
    Моделювання тривимірних задач гідродинаміки і теплообміну в енергетичному устаткуванні
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2022) Баранюк, Олександр Володимирович; Воробйов, Микита Валерійович; Рачинський, Артур Юрійович
  • ДокументВідкритий доступ
    Теплогідравлічні процеси в енергетичних установках. Розрахункова робота
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2022) Кравець, Володимир Юрійович; Алексеїк, Євгеній Сергійович; Алексеїк, Ольга Сергіївна
  • ДокументВідкритий доступ
    Енергетичні котельні установки. Котельні установки промислових підприємств
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського., 2018) Новаківський, Євген Валерійович
  • ДокументВідкритий доступ
    Теплообмін при фазових перетвореннях і випромінюванні
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2022) Шевель, Євген Вікторович; Воробйов, Микита Валерійович
  • ДокументВідкритий доступ
    Радіаційна безпека і дозиметричний контроль. Робоча програма навчальної дисципліни (Силабус)
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2022) Бондар, Борис Михайлович; Носовський, Анатолій Володимирович
  • ДокументВідкритий доступ
    Ядерна та нейтронна фізика. Робоча програма навчальної дисципліни (Силабус)
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2022) Бондар, Борис Михайлович; Лещенко, Борис Юхимович
  • ДокументВідкритий доступ
    Атомна та квантова фізика. Робоча програма навчальної дисципліни (Силабус)
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2022) Бондар, Борис Михайлович; Лещенко, Борис Юхимович