Висновок спеціаліста в інформаційному забезпеченні кримінального провадження

Ескіз недоступний

Дата

2023

Науковий керівник

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Анотація

Стаття присвячена аналізу використання спеціальних знань в інформаційному забезпеченні кримінального провадження та формуванні судових доказів. Процес розслідування кримінальних правопорушень розглядається як інформаційно-пізнавальна діяльність, яка здійснюється відшуканням слідів кримінального правопорушення та отримання з них відомостей про його обставини і особу, що його вчинила. Акцентується, що дослідницький, пошуковий характер такої діяльності пов’язаний з великими труднощами, оскільки пізнання обставин кримінальних правопорушень здійснюється ретроспективно і часто супроводжується достатньо інтенсивною протидією зацікавлених осіб із досить різноманітними інтересами, які інколи виключають один одного, свідомо викривляють істину. Підтримується думка науковців про те, що специфіка інформаційно-пізнавальної діяльності з розслідування полягає в тому, що вона здійснюється методом доказування факту злочину і вини особи, яка його вчинила, в порядку, визначеному законом. Звертається увага на важливість використання у цій діяльності сучасних досягнень різних галузей наукових знань. Автори досліджують процес становлення, розвитку та нормативного закріплення інституту використання спеціальних знань для отримання інформації про обставини кримінального правопорушення. Проаналізовано також еволюцію розвитку інституту спеціальних знань, звернено увагу на поступове розширення форм використання спеціальних знань у кримінальному провадженні та їх нормативне закріплення у відповідних статтях КПК. Проведено порівняльний аналіз таких джерел доказів як висновок спеціаліста і висновок експерта. Це дозволило констатувати умови, за яких висновок спеціаліста може відповідати висновку експерта, що в кінцевому результаті дозволило поставити під сумнів необхідність та доцільність запровадження нового джерела доказів в чинному КПК України. Зазначено, що висновок спеціаліста не може відповідати висновку експерта оскільки інші вимоги до одержання цих процесуальних документів, які становлять їх процесуальну форму, мають певні відмінності.

Опис

Пізнавальна діяльність з розслідування кримінальних правопорушень являє складний інформаційно-пізнавальний процес, який відбувається в умовах активної протидії з боку осіб не заінтересованих у встановленні істини та притягненні винних до передбаченої відповідальності. Така пізнавальні діяльність відбувається у визначеній законом кримінальній процесуальній формі, а її недотримання тягне за собою визнання отриманих відомостей недопустимими як докази у кримінальному провадженні. Саме це спонукає до пошуку нових способів отримання криміналістичної інформації про правопорушення та закріплення їх в чинному КПК України. Одним із нових джерел доказів є висновок спеціаліста, який не однозначно сприйнятий, викликав певні дискусії серед науковців і практиків та потребує подальшого дослідження. Це і спонукало авторів до поглибленого дослідження розглядуваного питання.

Ключові слова

пізнавальна діяльність, інформаційне забезпечення, засоби формування доказів, докази, спеціаліст, експерт, спеціальні знання, висновок спеціаліста, висновок експерта

Бібліографічний опис

Лук’янчиков, Є. Д. Висновок спеціаліста в інформаційному забезпеченні кримінального провадження / Лук’янчиков Є. Д., Лук’янчиков Б. Є., Микитенко О. Б. // Вісник Луганського державного університету внутрішніх справ імені Е. О. Дідоренка. - 2023. - Вип. 1(101). - С. 131-141.

DOI