Гальванічні покриття в машинобудуванні. Розробка технології декоративного анодування алюмінієвих деталей із наповненням та фарбуванням

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2022-06

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

КПІ ім. Ігоря Сікорського

Анотація

У проекті розроблено технологію декоративного анодування алюмінієвих деталей із наповненням та фарбуванням. Анодування проводиться в сульфатному електроліті за температури 15 - 25 та при анодній густині струму 1 А/дм2. У проекті наведено конструктивні та технологічні розрахунки, вибране відповідне обладнання, розроблена схема автоматичного регулювання процесу анодування алюмінію. Виконано економічні розрахунки, визначено заробітні плати та техніко-економічні показники. В процесі роботи була використана схема очищення стічних вод методом нейтралізації, проаналізовані шкідливі та небезпечні фактори й запропоновано заходи з техніки безпеки та охорони праці.

Опис

Для надання алюмінієвим деталям корозійної та механічної стійкості використовують анодування алюмінію. В залежності від товщини покриття, умов електролізу та електроліту, в якому здійснюють анодування, властивості та товщина утворюваної оксидної плівки можуть відрізнятися її властивості. Таким чином, регулюючи склад розчину та параметри електролізу можна отримувати пористі покриття, які можна потім забарвлювати; покриття з високою корозійною стійкістю, еластичністю, пластичністю та електричним опором; плівки з високими діелектричними властивостями; товсті, еластичні, малопористі плівки з високими захисними та пластичними властивостями. Метою даного дипломного проекту є розробка технології декоративного анодування алюмінієвих деталей із наповненням та фарбуванням у сульфатному електроліті з продуктивність 9000 м2/рік.

Ключові слова

анодування алюмінію, сульфатний електроліт, баланс струму, баланс напруг, автоматизація виробництва, очищення стічних вод

Бібліографічний опис

Деркач, Р. С. Гальванічні покриття в машинобудуванні. Розробка технології декоративного анодування алюмінієвих деталей із наповненням та фарбуванням : дипломний проект ... бакалавра : 161 Хімічні технології та інженерія / Деркач Роман Сергійович. – Київ, 2022. – 81 с.

DOI