Сенсор поляризаційного опору для моніторингу корозійної агресивності повітряного середовища

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2021

Науковий керівник

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

КПІ ім. Ігоря Сікорського

Анотація

В магістерській дисертації проведено літературний пошук факторів впливу на корозію алюмінію та його сплавів та методів моніторингу . Розроблено три конструкції сенсора поляризаційного опору для моніторингу корозійної агресивності повітряного середовища, з яких оптимальним є коповерхневе розміщенням електродів вирізаних лазером і наклеєних на діелектричну підложку. Встановлено, що найбільша достовірність одержання й інтерпретації результатів вимірювання у модельних розчинах електролітів досягається у розчинах хлориду і сульфату натрію за відсутності гідрокарбонату калію. Встановлено, що вплив вуглекислого газу на корозійну агресивність повітря є на кілька порядків нижчим, ніж вплив відносної вологості, а вплив концентрації сірчистого газу є визначальним за умови зволоження поверхні фазовими плівками при капілярній і крапельній конденсації води на електродах. Обгрунтовано спрощений метод циклічної потенціостатичної поляризації електродів сенсора до поляризації лише двома крайніми значеннями амплітуд анодної і катодної полярності, що збільшує ефективність і достовірність цього простого методу у випадку швидкоплинних процесів. Методом спектроскопії імпедансу доведено, що сенсор може розрізняти активний опір електроліту від активного поляризаційного опору, тому надалі має сенс переходити до спеціальних вимірювань у гальваностатичному режимі. Аналіз діаграм Найквіста і Боде показав, що показання сенсора залежать від тривалості зволоження фазовими плівками конденсату. Тому швидкі модельні змочування у будь-який спосіб принципово не здатні відтворити вплив поступового повільного змочування природним конденсатом. Встановлено, що збільшення кількості конденсату на поверхні електродів та ріст концентрації особливо схильних до сорбції й комплексоутворення іонів хлориду збільшує індуктивний відгук розробленого сенсора.

Опис

Ключові слова

сенсор поляризаційного опору, корозія алюмінієвих сплавів, склад повітряного середовища, двоелектродна схема, потенціостатична поляризація, електрохімічний імпеданс

Бібліографічний опис

Андрійчук, О. О. Сенсор поляризаційного опору для моніторингу корозійної агресивності повітряного середовища : магістерська дис. : 161 Хімічні технології та інженерія / Андрійчук Олексій Олександрович. – Київ, 2021. – 68 с.

DOI