Місце прецеденту ЄСПЛ у системі джерел кримінального права

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2022

Науковий керівник

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Національний університет «Одеська юридична академія», Південно-український центр гендерних проблем

Анотація

У статті розглянуто теоретичні и практичні засади використання прецеденту ЄСПЛ в Україні. В да ному дослідженні було проаналізовано зміст поняття «прецедент», а також охарактеризовано його ознаки. Важливим у роботі було визначення правової природи практики ЄСПЛ, з метою встановлення його пріоритетності та обов’язковості дотримання судами. Отож, було розглянуто позиції представ ників української правової доктрини, з даного питання. Також у роботі було визначено на основі яких підходів зазвичай використовують прецедент ЄСПЛ. В даному випадку було співставлено різні позиції дослідників стосовно характеру судової практики згаданого вище органу, наприклад інтерпретацій них актів; судових прецедентів; поєднання двох перших властивостей. Окрім цього, у статті наведено класифікацію прецедентів, а також описано ознаки, за якими її можна здійснювати. Важливе місце у роботі посіло вивчення практичних способів використання прецеденту в Украї ні, що надало змогу визначити його обов’язковість в системі національного законодавства та джерел права відповідно. Отже, було проаналізовано та розкрито практику Верховного суду України, Кон ституційного суду України, а також суду першої інстанції, стосовно застосування ними рішень ЄСПЛ. На основі розглянутих позицій та тверджень було визначено, що використання прецеденту в Україні, яка в свою чергу належить до романо-германської правової сім’ї спричиняє певні проблеми. При цьо му, норми законодавства закріплюють статус судової практики ЄСПЛ, як обов’язкової для судів у ході вирішення справ. Оскільки законодавець не обмежив коло відносин та умов, на які поширюється на ведене вище положення, було встановлено, що прецедент, а саме рішення ЄСПЛ належать до системи джерел кримінального процесуального права.

Опис

Ключові слова

джерело права, кримінальне процесуальне право, судова практика, правова сім’я, національне законодавство, source of law, criminal procedural law, judicial practice, legal family, national legislation

Бібліографічний опис

Кісіль, А. В. Місце прецеденту ЄСПЛ у системі джерел кримінального права / Кісіль А. В., Шпак К. О., Мисливий В. А. // Актуальні проблеми політики. - 2022. - № 70. - С. 22-27.

DOI