Моделювання впливу динаміки зміни податкових ставок на зведений бюджет країни

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2020

Науковий керівник

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

КПІ ім. Ігоря Сікорського

Анотація

Магістерська робота була направлена на аналіз податкової дійсної системи України, основний механізм її функціонування та порядок відрахування від кожного податку. Першим етапом даного дослідження був розширений аналіз доходу державного бюджету, його основних статей, сума відрахувань кожного року впродовж останніх десяти років (2011-2020 р.). Основними показниками, які було обрано для дослідження тісноти зв’язку між доходами бюджету та відрахуваннями стали податок на додану вартість, податок на доходи фізичних осіб, акцизний збір на іноземні та вироблені в Україні товари, податок на прибуток, рентна плата за використання природних ресурсів, податок на міжнародну торгівлю та операції, неподаткові находження, кількість зареєстрованих фізичних осіб-підприємців та підприємств, мінімальна заробітна плата та прожитковий мінімум. Було розроблено задачу з економічної точки зору, основною ціллю якої було знайти на майбутні декілька років прогнозовані значення доходу держбюджету при стабільних ставках та при зміні тих ставок, які найбільше корелюють, тобто впливають, на зведений бюджет України. Був проведений кореляційно-регресійний аналіз, який показав ті види податкових навантажень та фактори, які найбільше впливають на динаміку зміни доходів держави. Надалі була перевірена адекватність моделі шляхом порівняння інтервального прогнозу за регресійним аналізом з прогнозованими значеннями Міністерства фінансів. Також, був отриманий зв’язок між кількістю зареєстрованих фізичних осіб-підприємців та доходами бюджету. Висновком стало те, що частка від загального доходу на відрахування від доходів фізичних осіб за останні десять років збільшилася в п’ять разів В той же час, частка загального доходу від оподаткування підприємств зменшилася в три рази, основною причиною чого стало зменшення кількості підприємств щорічно. За отриманими результатами було запропоновано зменшити ті ставки, які несуть найбільшу частку доходу до зведеного бюджету до таких значень, які б задовольняли і потреби громадян України і державні потреби. Науково-методичні і практичні рекомендації щодо використання ре- зультатів досліджень були опубліковані в відповідних наукових журналах.

Опис

Ключові слова

state budget revenue, consolidated budget of Ukraine, tax burden, taxation system, tax rate, resident, natural person-entrepreneur, deductions, correlation, regression, дохід державного бюджету, зведений бюджет України, податкове навантаження, система оподаткування, податкова ставка, резидент, фізична особа-підприємець, відрахування, кореляція, регресія

Бібліографічний опис

Зубик, А. О. Моделювання впливу динаміки зміни податкових ставок на зведений бюджет країни : магістерська дис. : 051 Економіка / Зубик Анна Олександрівна. - Київ, 2020. - 94 с.

DOI