До проблеми професійної підготовки майбутніх фахівців з управління навчальними закладами в сучасних умовах

Ескіз недоступний

Дата

2023

Науковий керівник

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

ВГ «Наукові перспективи»

Анотація

В статті розглянуто проблему професійної підготовки майбутніх фахівців з управління навчальними закладами. Автор наголошує на актуальності теоретичного вивчення зазначеної проблеми, оскільки вимоги до особистісних та професійних якостей керівників закладів освіти, які працюють в умовах воєнного стану, суттєво змінились. Зазначається, що управлінська професійна діяльність – це вид трудової діяльності людини, яка володіє комплексом спеціальних теоретичних знань і практичних навичок, здобутих у процесі спеціальної підготовки, досвіду роботи, а управлінської діяльність в освіті має свою специфіку; це діяльність суб’єктів управління по організації ефективного, цілеспрямованого функціонування і розвитку всіх рівнів освіти і системи освіти в цілому по наданню освітніх послуг громадянам у відповідності з навчальною метою і завданнями конкретного суспільства з урахуванням тенденцій розвитку світової освіти. Проаналізовано основні підходи до розуміння управлінської діяльності в освіті. Автор зазначає, що успішна управлінська діяльність в освіті детермінована рядом особистісних психологічних якостей, суто педагогічних якостей, які забезпечують ефективність керівництва. Описано та проаналізовано такі якості. Зазначається, що професійна підготовка майбутніх фахівців з управління навчальними закладами має свою специфіку та особливості. Розкрито та охарактеризовано взаємопов’язані етапи змісту підготовки фахівців з управління навчальними закладами згідно з парадигмами особистісно-орієнтованого та діяльнісного підходів. Автор акцентує увагу на значенні загальних принципів навчання, формування та розвитку управлінських кадрів, які здатні забезпечити ефективність підготовки майбутніх фахівців з управління навчальними закладами. Визначено основні напрями вирішення проблеми професійної підготовки майбутніх фахівців з управління навчальними закладами. Підкреслено значення концептуальних методологічних, теоретичних і організаційно-методичних основ формування й саморозвитку управлінця в освіти у системі педагогічної освіти.

Опис

Ключові слова

майбутні фахівці з управління навчальними закладами, управління, управлінська діяльність в освіті, особистісно-орієнтований підхід, діяльнісний підхід, future specialists in educational institution management, management activities in education, personality-based approach, activity-based approach

Бібліографічний опис

Блохіна, І. О. До проблеми професійної підготовки майбутніх фахівців з управління навчальними закладами в сучасних умовах / І. О. Блохіна // Актуальні питання у сучасній науці (Серія «Педагогіка», Серія «Право», Серія Економіка», Серія «Державне управління», Серія «Техніка», Серія «Історія та археологія»). – 2023. – № 11(17). – С. 766-777.

Зібрання