Спектральна оптично-електронна система
Ескіз недоступний
Дата
2019-12
Автори
Науковий керівник
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
КПІ ім. Ігоря Сікорського
Анотація
Актуальність теми. В реаліях сьогодення актуальним є питання контролю якості харчових продуктів на виробництвах. Використання методів спектрального аналізу є перспективним направленням в сфері виробництва продуктів харчування, оскільки методи аналізу доволі точні, являються різновидом неруйнівного контролю, та дозволяють одночасно аналізувати декілька параметрів якості. Такі технології можуть використовуватись як для безпосередньої оцінки якості, так і для сортування органічних продуктів. В даний час існує багато досліджень в області вивчення параметрів якості органічних продуктів з використанням спектральних технологій, отже напрям є доволі актуальним і затребуваним.
Мета та завдання дослідження. Мета роботи – визначення областей спектру органічних продуктів, які відповідають фактичним параметрам якості за допомогою гіперспектральної камери та розробка спектральної оптично-електронної системи яка могла б аналізувати тільки важливі області спектру.
Об’єкт дослідження. Властивості м’ясних продуктів.
Предмет дослідження. Засіб вимірювання – відбивна спектральна радіометрія в діапазоні 0.4-1 мкм.
Методи дослідження. Аналіз спектральних зображень продуктів харчування, отриманих на гіперспектральній камері. Визначення залежності зміни спектральних характеристик від зміни показників якості продукту. Розробка спрощеної, в порівнянні з гіперспектральною камерою, спектральної оптично-електронної системи, яка здатна аналізувати обрані області спектру і визначати, чи задовольняє даний продукт встановленим нормативам якості підприємства.
Наукова новизна одержаних результатів. На основі існуючих систем, методів та засобів контролю якості продуктів харчування на підприємствах була виявлена необхідність у розробці такої спектральної оптично-електронної системи, яка має нижчу собівартість, підвищену швидкодію, та здатна задовольняти потреби у контролі якості на такому ж рівні, як аналогічні і більш складні системи.
Опис
Ключові слова
спектральні зображувальні технології, гіперспектральна камера, оцінка якості, оптико-електронні системи, органічні продукти
Бібліографічний опис
Антонюк, І. С. Спектральна оптично-електронна система : магістерська дис. : 152 Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка / Антонюк Іван Сергійович. - Київ, 2019. - 89 с.