Управління конкурентоспроможністю підприємства в умовах кризи

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2022-12

Науковий керівник

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

КПІ ім. Ігоря Сікорського

Анотація

Полова Дар'я Вікторівна. Управління конкурентоспроможністю підприємства в умовах кризи − Кваліфікаційна робота на правах рукопису, містить 102 сторінок, 46 таблиць, 17 рисунків. Перелік посилань нараховує 53 найменування. Актуальність теми обумовлена тим, що кризові явища в економіці негативно позначаються на діяльності підприємств. Глобальна криза в галузі охорони здоров’я та економічна криза, пов’язана з пандемією COVID-19, серйозно вплинули на бізнес, призводячи до збоїв у ланцюзі поставок, проблем з грошовими потоками та загального різкого скорочення активності. Магістерська дисертація на здобуття ступеня магістра виконувалась в Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» відповідно до планів наукових досліджень кафедри менеджменту за ініціативною темою «Управління розвитком інноваційного підприємництва в умовах неоіндустріальної економіки» (No ДР 0118U100598). Роль автора полягає в розробленні теоретичних та практичних рекомендацій управління ризиками інноваційних проєктів підприємства. Поставлена мета роботи обумовила необхідність вирішення таких завдань: – розкрити сутність підприємства – описати механізм підприємств в кризових умовах – охарактеризувати та принципи конкурентоспроможності управління конкурентоспроможністю напрями ефективного управління на основі теоретичного та практичного узагальнення розробити напрямки удосконалення системи управління конкурентоспроможністю підприємства в умовах кризи конкурентоспроможністю підприємства – провести діагностику конкурентного середовища та галузі – проаналізувати діяльність та забезпечення конкурентоспроможності підприємства в кризових умовах – надати оцінку та виявити проблем управління конкурентоспроможністю підприємства – розробити конкурентну стратегію підприємства – запропонувати напрями підвищення ефективності управління конкурентоспроможністю підприємства у сучасних умовах господарювання – розробити план-прогноз підвищення конкурентоспроможності підприємства та оцінка їх ефективності Об’єктом дослідження є ризики інноваційних проєктів. Предметом дослідження є теоретичні та науково-методичні положення щодо управління ризиками при реалізації інноваційних проєктів на підприємствах. У магістерській роботі було використано такі методи дослідження: загальнонаукові – метод аналізу, який дозволив виявити сутність поняття «криза», метод порівняння, за допомогою якого було порівняно думки вітчизняних та зарубіжних науковців на механізм управління конкурентоспроможністю підприємств в кризових умовах, метод систематизації, дозволив упорядкувати етапи розвитку криз, метод класифікації дав можливість класифікувати види сучасних криз; теоретичне узагальнення, даний метод дозволив сформулювати висновки по розділу 1; спеціальні – методи економіко-статистичного аналізу дали змогу проаналізувати тенденції ринку курячого м’яса та зернових культур; метод графічний дозволив проілюструвати тенденції ефективності діяльності підприємства; економіко-математичного моделювання, використане для прогнозування показників діяльності підприємства після впровадження розробленої стратегії. Наукова новизна дослідження полягає у такому: удосконалено: – класифікацію сучасних криз шляхом залучення категорій за прогнозованістю, за тривалістю, за явними ознаками; набуло подальшого розвитку: – науково-понятійний апарат щодо механізму управління конкурентоспроможністю підприємства в кризових умовах. Результати дослідження, викладені в дисертаційній роботі на здобуття ступеня магістра, дозволяють дійти висновків: стратегія «Лідерство», розроблена для ПрАТ « МХП», спрямована на розробку та впровадження нових проектів, які усунуть вузькі місця компанії щодо її конкурентів, виходячи з її ресурсного забезпечення; нова конкурентна стратегія обрана з метою збільшення частки ринку м’яса ВРХ; проведені дослідження з управління ризиками підприємства показали, що підприємство потребує удосконалення системи управління ризиками, яка включає три взаємопов’язані етапи (ідентифікація, оцінка, управління), реалізація яких заснована на принципі зворотного зв’язку; проведені розрахунки економічного обґрунтування за проектом впровадження конкурентної стратегії ПрАТ «МХП» з виробництва м’ясних виробів показали, що проект доцільний та ефективний до впровадження.

Опис

Ключові слова

конкурентоспроможність, криза, антикризовий менеджмент, конкурентна стратегія, конкурентне середовище, competitiveness, crisis, anti-crisis management, competitive strategy, competitive environment

Бібліографічний опис

Полова, Д. В. Управління конкурентоспроможністю підприємства в умовах кризи : магістерська дис. : 073 «Менеджмент» / Полова Дар’я Вікторівна. - Київ, 2022. - 109 с.

ORCID

DOI