Управління конкурентоспроможністю підприємства в умовах кризи
Вантажиться...
Дата
2022-12
Автори
Науковий керівник
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
КПІ ім. Ігоря Сікорського
Анотація
Полова Дар'я Вікторівна. Управління конкурентоспроможністю підприємства в умовах кризи − Кваліфікаційна робота на правах рукопису, містить 102 сторінок, 46 таблиць, 17 рисунків. Перелік посилань нараховує 53 найменування.
Актуальність теми обумовлена тим, що кризові явища в економіці негативно позначаються на діяльності підприємств. Глобальна криза в галузі охорони здоров’я та економічна криза, пов’язана з пандемією COVID-19, серйозно вплинули на бізнес, призводячи до збоїв у ланцюзі поставок, проблем з грошовими потоками та загального різкого скорочення активності.
Магістерська дисертація на здобуття ступеня магістра виконувалась в Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» відповідно до планів наукових досліджень кафедри менеджменту за ініціативною темою «Управління розвитком інноваційного підприємництва в умовах неоіндустріальної економіки» (No ДР 0118U100598). Роль автора полягає в розробленні теоретичних та практичних рекомендацій управління ризиками інноваційних проєктів підприємства.
Поставлена мета роботи обумовила необхідність вирішення таких
завдань:
– розкрити сутність
підприємства
– описати механізм
підприємств в кризових умовах – охарактеризувати
та принципи конкурентоспроможності управління конкурентоспроможністю напрями ефективного управління
на основі теоретичного та практичного
узагальнення розробити напрямки удосконалення системи управління
конкурентоспроможністю підприємства в умовах кризи
конкурентоспроможністю підприємства
– провести діагностику конкурентного середовища та галузі
– проаналізувати діяльність та забезпечення
конкурентоспроможності підприємства в кризових умовах
– надати оцінку та виявити проблем управління
конкурентоспроможністю підприємства
– розробити конкурентну стратегію підприємства
– запропонувати напрями підвищення ефективності управління
конкурентоспроможністю підприємства у сучасних умовах господарювання
– розробити план-прогноз підвищення конкурентоспроможності
підприємства та оцінка їх ефективності
Об’єктом дослідження є ризики інноваційних проєктів.
Предметом дослідження є теоретичні та науково-методичні положення
щодо управління ризиками при реалізації інноваційних проєктів на підприємствах.
У магістерській роботі було використано такі методи дослідження: загальнонаукові – метод аналізу, який дозволив виявити сутність поняття «криза», метод порівняння, за допомогою якого було порівняно думки вітчизняних та зарубіжних науковців на механізм управління конкурентоспроможністю підприємств в кризових умовах, метод систематизації, дозволив упорядкувати етапи розвитку криз, метод класифікації дав можливість класифікувати види сучасних криз;
теоретичне узагальнення, даний метод дозволив сформулювати висновки по розділу 1; спеціальні – методи економіко-статистичного аналізу дали змогу проаналізувати тенденції ринку курячого м’яса та зернових культур; метод графічний дозволив проілюструвати тенденції ефективності діяльності підприємства; економіко-математичного моделювання, використане для прогнозування показників діяльності підприємства після впровадження розробленої стратегії.
Наукова новизна дослідження полягає у такому:
удосконалено:
– класифікацію сучасних криз шляхом залучення категорій за прогнозованістю, за тривалістю, за явними ознаками;
набуло подальшого розвитку:
– науково-понятійний апарат щодо механізму управління конкурентоспроможністю підприємства в кризових умовах.
Результати дослідження, викладені в дисертаційній роботі на здобуття ступеня магістра, дозволяють дійти висновків: стратегія «Лідерство», розроблена для ПрАТ « МХП», спрямована на розробку та впровадження нових проектів, які усунуть вузькі місця компанії щодо її конкурентів, виходячи з її ресурсного забезпечення; нова конкурентна стратегія обрана з метою збільшення частки ринку м’яса ВРХ; проведені дослідження з управління ризиками підприємства показали, що підприємство потребує удосконалення системи управління ризиками, яка включає три взаємопов’язані етапи (ідентифікація, оцінка, управління), реалізація яких заснована на принципі зворотного зв’язку; проведені розрахунки економічного обґрунтування за проектом впровадження конкурентної стратегії ПрАТ «МХП» з виробництва м’ясних виробів показали, що проект доцільний та ефективний до впровадження.
Опис
Ключові слова
конкурентоспроможність, криза, антикризовий менеджмент, конкурентна стратегія, конкурентне середовище, competitiveness, crisis, anti-crisis management, competitive strategy, competitive environment
Бібліографічний опис
Полова, Д. В. Управління конкурентоспроможністю підприємства в умовах кризи : магістерська дис. : 073 «Менеджмент» / Полова Дар’я Вікторівна. - Київ, 2022. - 109 с.