Mathematics in Modern Technical University, Vol. 2019, No 1

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 6 з 6
  • ДокументВідкритий доступ
    Професор Нiна Опанасiвна Вiрченко —видатний педагог Київської полiтехнiки (до 120-рiччя КПI iм. Iгоря Сiкорського)
    (Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute, 2019) Задерей, П. В.; Задерей, Н. М.; Нефьодова, Г. Д.
    У статтi висвiтлюється життєвий, творчий та науковий шлях видатного українського педагога-науковця, громадського дiяча професора Н. О. Вiрченко, подвижницька та просвiтницька дiяльнiсть якої надихає на добрi справи та служить взiрцем для наслiдування.
  • ДокументВідкритий доступ
    Тернистий шлях до свiтового визнання
    (Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute, 2019) Кравчук, О. М.
    Статтю присвячено пам’ятi Владислава Кириловича Дзядика. На основi автобiографiчних документiв з архiвних фондiв у нiй описується нелегкий перiод творчогота тернистого життєвого шляху, пройденого вченим-математиком до становлення особистостi видатного всесвiтньо вiдомого вченого, академiка.
  • ДокументВідкритий доступ
    Про табличний запис iнтегрування частинами
    (Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute, 2019) Гайдей, В. О.; Федорова, Л. Б.
    У статтi розглянуто табличний запис одно- й багаторазового iнтегрування частинами. Цей спосiб оформлення розв’язання є поширеним в англомовнiй навчальнiй лiтературi, але вiдсутнiй в українських пiдручниках. Подано приклади застосування табличного запису до всiх 3 типiв iнтегралiв, якi вимагають iнтегрування частинами. Продемонстровано ефективнiсть такого запису також пiд час доведення теорем, де використовується багаторазове iнтегрування частинами, зокрема, одержання формули Тейлора iз залишковим членом в iнтегральнiй формi та властивостi iнтегрального перетворення Лапласа.
  • ДокументВідкритий доступ
    Про найкращу тактичну «зброю» викладача
    (Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute, 2019) Дрозд, В. В.
    Розглянуто важливiсть короткочасної контрольної роботи як однiєї з основних форм контролю знань студентiв спецiальноcтi «Математика та статистика». Звернуто увагу на перелiк завдань, якi необхiдно розглядати на короткочасних роботах з математичного аналiзу. Запропоновано переглянути усталенi спiввiдношення мiж такими формами контролю знань студентiв як короткочаснi контрольнi роботи та перевiрка домашнього завдання.
  • ДокументВідкритий доступ
    Стiйкiсть коефiцiєнта кореляцiї до «викидiв»при використаннi в регресiйному аналiзi
    (Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute, 2019) Лапач, С. М.
    Розглянуто питання стiйкостi коефiцiєнта кореляцiї за наявностi «викидiв», якiв регресiйному аналiзi часто є наслiдком закону розподiлу похибки, вiдмiнного вiд нормального, наприклад, логнормального чи нормального з «важкими» хвостами. Тодi їх не можна вiдкинути чи скоригувати i вони залишаються в навчальнiй вибiрцi. При цьому вiдбувається змiщення регресiйної моделi в бiк вiдхилень. Крiмтого, в зв’язку зi змiною коефiцiєнтiв кореляцiї внаслiдок викидiв можлива змiна сформованої структури моделi. Метою роботи є визначення наскiльки великим може бути змiщення коефiцiєнта кореляцiї залежно вiд значення коефiцiєнта, способу його обчислення, величини викиду та розмiру вибiрки для рiзних коефiцiєнтiв кореляцiї.
  • ДокументВідкритий доступ
    Дослiдження властивостей r-узагальнених гiпергеометричних функцiй
    (Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute, 2019) Вiрченко, Н. О.; Овчаренко, О. В.
    Метою статтi є вивчення властивостей нових r-узагальнених гiпергеометричних i r-узагальнених бета-функцiй. До дослiдження цих функцiй застосовано методитеорiї спецiальних функцiй, теорiї iнтегральних перетворень i операторiв дробового iнтегрування. Отримано спiввiдношення для запроваджених функцiй iз дробовими iнтегральними операторами Сайґо. Цi результати можуть бути використанi для подальшого розвитку теорiї спецiальних функцiй та їх широкого використання.