Семантичні та комунікативно-прагматичні особливості англійських біномів (на матеріалі художнього та наукового стилів)

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2020

Науковий керівник

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

КПІ ім. Ігоря Сікорського

Анотація

У статті досліджено специфічні парні словосполучення – англійські біноми та бінарні термінологічні сполучення, їх семантичні та комунікативно-прагматичні особливості. Біноми – це стійкі парні сполучення слів, що функціонують як єдина лексична одиниця, значення якої не є сумою значень її компонентів. Умовно біноми поділяються на групи за структурою, сполучуваністю, семантичною ознакою. Особливу увагу привертає класифікація за семантичною ознакою, яка розглядає ці унікальні мовні утворення в аспекті різноманітності їхніх значень та образності. Окреслено причини, які зумовлюють потребу в дослідженні поняття бінома, його семантичні та комунікативно-прагматичні особливості. Серед них слід розрізняти такі, у яких закладено лише одне первинне значення, що випливає з повного складу у вказаному контексті, поруч виділяються і звороти, значення яких віднаходиться досить складно через їх багатозначність. Зазначено, що за лексико-граматичними ознаками складових частин біноми поділяються на однокласні та різнокласні. Однокласні біноми включають іменникові, прикметникові, дієслівні, займенникові, числівникові, сполучникові, прийменникові сполучення слів. Різнокласні біноми складаються зі слів, що належать до різних частин мови й поєднуються сполучником, який указує на дві подібні або протилежні ознаки, предмети, явища чи дії. В статті розкрито комунікативно-прагматичні особливості англійських біномів в художньому стилі на прикладі англійських художніх творів та бінарних термінологічних словосполучень у науковому стилі на прикладі медичної термінології як однієї з найбільших за обсягом терміносистем. Дослідження 85 англійських біномів в художньому стилі та 100 бінарних термінологічних словосполучень в науковому стилі дало можливість визначити семантичні та комунікативнопрагматичні особливості англійських біномів.

Опис

Ключові слова

семантичні особливості, комунікативно-прагматичні особливості, лексикограматична структура, біном, бінарні словосполучення, термін, semantic features, communicative and pragmatic features, lexical and grammatical structure, binomial, binary phrases, term

Бібліографічний опис

Коломієць, С. Семантичні та комунікативно-прагматичні особливості англійських біномів (на матеріалі художнього та наукового стилів) / Світлана Коломієць, Вікторія Павленко // Advanced Linguistics. – 2020. – № 6. – Pр. 40-46. – Bibliogr.: 15 ref.