Вплив часу подрібнення порошкової суміші WC– 10FeCrNiWMo на щільність, структуру та механічні властивості спечених композитів
Вантажиться...
Дата
2023
Науковий керівник
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
КПІ ім. Ігоря Сікорського
Анотація
Мета роботи: дослідження впливу часу змішування порошків WC та
FeCrNiWMo на структуру та механічні властивості спечених металокерамічних
композитів.
Методи дослідження та апаратура: отримання FeCrNiWMo
високоентропійного сплаву, подрібнення суміші порошків WC – 10 мас. %
FeCrNiWMo ВЕС проводили в планетарному млині. Спікання композиційних
сумішей WC – 10 FeCrNiWMo ВЕС після різного часу подрібнення (1 год.; 2 год.;
3 год. і 4 год.) проводили в вакуумній печі за температури 1550 °C протягом 1
години. За допомогою скануючого електронного мікроскопу РЕММА-106И та
рентгенівського дифрактометра Ultima IV, Rigaku досліджено структурні та фазові
перетворення в порошкової суміші та в спечених зразках залежно від часу
подрібнення, Щільність спечених зразків визначали методом гідростатичного
зважування. Мікротвердість визначали за методом Віккерса на приладі MHV-1000,
модуль пружності Е визначали методом безперервного вдавлювання індентора
Берковича на приладі Мікрон-гама.
Отримані результати: встановлено, що зі збільшенням часу змішування
порошку WC із порошком FeCrNiWMo ВЕС у планетарному млині зменшується
розмір частинок вихідної суміші від 4,47 мкм до 2,3 мкм, що зумовлює підвищення
показників мікротвердості HV до 21,7 ГПа, критерію в’язкості руйнування К1С, до
9,2 ГПа і модулю пружності Е до 513 ГПа
Опис
Ключові слова
високоентропійні сплави, змішування, механічне легування, мікротвердість
Бібліографічний опис
Дмитришин, Д. Р. Вплив часу подрібнення порошкової суміші WC– 10FeCrNiWMo на щільність, структуру та механічні властивості спечених композитів : дипломний проект … бакалавра :132 Матеріалознавство / Дмитришин Данило Ростиславович. – Київ, 2023. – 97 с.