Застосування низькотемпературного евтектичного розчинника для екстракції органічних сполук з продуктів переробки томату та формування на його основі косметичної емульсії

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2021

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

КПІ ім. Ігоря Сікорського

Анотація

Загальний обсяг сторінок – 77, таблиць – 31, рисунків – 11, джерел – 47. Проведено літературний огляд «зелених» методів екстракції рослинної сировини із використанням сучасних підходів. Сформовано направлення досліджень, що сфокусовано на використанні іонних рідин «нового» покоління для вилучення активних компонентів із рослинної сировини. Показана перспективність використання екстракту на основі низькотемпературного евтектичного розчинника (НЕР) для формування косметичної емульсії. В ході експериментальної частини отримано екстракт жмиха томату методом ультразвукової екстракції при використанні як екстрагент із використанням іонної рідини. Проведено аналіз компонентного складу отриманого екстракту. Сформовано косметичну емульсію, що має у своєму складі екстракт жмиха томату. Визначено рН отриманого крему, ζ-потенціал емульсії та термостабільність. Визначено антибактеріальну активісті та загальну антиоксидантної здатності косметичної емульсії. Розроблено стартап-проект спрямований на отримання косметичної емульсії, а саме маски для волосся, з екстрактом жмиха томату.

Опис

Ключові слова

екстракція, extraction, іонні рідини, ionic liquids, емульсія, emulsion, жмих томату, tomato cake, поліфеноли, polyphenols, антиоксидантна активність, antioxidant activity

Бібліографічний опис

Гордовенко, Ю. О. Застосування низькотемпературного евтектичного розчинника для екстракції органічних сполук з продуктів переробки томату та формування на його основі косметичної емульсії : магістерська дис. : 161 Хімічні технології та інженерія / Гордовенко Юлія Олегівна. – Київ, 2021. – 78 с.

DOI