Магістерські роботи (ПБТБ)
Постійне посилання зібрання
Переглянути
Перегляд Магістерські роботи (ПБТБ) за Ключові слова "579.674:637.146.21"
Зараз показуємо 1 - 1 з 1
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Відкритий доступ Виробництво бактеріального концентрату закваски для кефіру(КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2022) Короленко, Тетяна Сергіївна; Литвинов, Григорій СергійовичМагістерська дисертація: 170 с., 9 рис., 34 табл., 3 кресл., 71 посилання. Метою МД є пошук, аналіз та систематизація даних, що стосуються удосконалення технології виробництва бактеріального концентрату закваски для кефіру. До складу закваски входять культури молочнокислих бактерій Lactococcus lactis ІMB B-7296, L. diacetilactis ІMB B-7295 та Streptococcus thermophilus ІMB B-7292, дріжджів Saccharomyces unisporus ІMB У-5040, а також закваска кефірних грибків К-11. Така композиція характеризується зменшеним газоутворенням внаслідок додаткового введення дріжджів, не здатних до зброджування лактози (Saccharomyces unisporus), що приводить до тривалого зберігання кисломолочного продукту, а внаслідок додаткового залучення МКБ скорочується тривалість сквашування молока та формуються більш виражені смакові якості кефірного продукту. Удосконалення технології полягає у збільшенні автоматизації виробництва для зменшення людської праці і, відповідно, зменшення імовірності контамінації кінцевого продукту шляхом залучення більш сучасного обладнання на стадіях підготовки посівного матеріалу та заморожування і сушіння біомаси. За використання даної технології з 1 виробничого циклу можна отримати 15000 флаконів по 0,5 г продукту. При використанні виробництва у якості стартап-проєкту економічні показники будуть наступними: вартість продукту – 14 грн/од., плановий рівень рентабельності – 44%, період повернення капіталовкладень – 3,66 р.