Виробництво бактеріального концентрату закваски для кефіру

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2022

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

КПІ ім. Ігоря Сікорського

Анотація

Магістерська дисертація: 170 с., 9 рис., 34 табл., 3 кресл., 71 посилання. Метою МД є пошук, аналіз та систематизація даних, що стосуються удосконалення технології виробництва бактеріального концентрату закваски для кефіру. До складу закваски входять культури молочнокислих бактерій Lactococcus lactis ІMB B-7296, L. diacetilactis ІMB B-7295 та Streptococcus thermophilus ІMB B-7292, дріжджів Saccharomyces unisporus ІMB У-5040, а також закваска кефірних грибків К-11. Така композиція характеризується зменшеним газоутворенням внаслідок додаткового введення дріжджів, не здатних до зброджування лактози (Saccharomyces unisporus), що приводить до тривалого зберігання кисломолочного продукту, а внаслідок додаткового залучення МКБ скорочується тривалість сквашування молока та формуються більш виражені смакові якості кефірного продукту. Удосконалення технології полягає у збільшенні автоматизації виробництва для зменшення людської праці і, відповідно, зменшення імовірності контамінації кінцевого продукту шляхом залучення більш сучасного обладнання на стадіях підготовки посівного матеріалу та заморожування і сушіння біомаси. За використання даної технології з 1 виробничого циклу можна отримати 15000 флаконів по 0,5 г продукту. При використанні виробництва у якості стартап-проєкту економічні показники будуть наступними: вартість продукту – 14 грн/од., плановий рівень рентабельності – 44%, період повернення капіталовкладень – 3,66 р.

Опис

Ключові слова

бактеріальний концентрат, закваска, традиційний кисломолочний продукт, профілактичний засіб, кефірні грибки, молочнокислі бактерії, дріжджі, ліофілізація, bacterial concentrate, starter, traditional dairy product, prophylactic, kefir grains, lactic acid bacteria, yeast, lyophilization

Бібліографічний опис

Короленко, Т. С. Виробництво бактеріального концентрату закваски для кефіру : магістерська дис. : 162 Біотехнології та біоінженерія / Короленко Тетяна Сергіївна. - Київ, 2022. - 173 с.

DOI