Технологія виробництва моногідрату лимонної кислоти. Дільниця підготовки поживного середовища
Дата
2023
Автори
Науковий керівник
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Анотація
Дипломний проєкт: 87 с, 5 рис., 3 табл., 82 посилання.
У роботі описано технологію виробництва моногідрату лимонної кислоти та зокрема ділянку підготовки поживного середовища.
Продуцентом виступає штам Aspergillus niger ВКПМ F-809, отриманий із батьківського штаму Aspergillus niger ВКПМ F-719 комбінованим мутагенезом із використанням N – нітрозогуанідину, УФ – променів і стабілізуючого добору. Вказано морфологічні, культуральні та біохімічні ознаки даного гриба. Відповідно до потреб продуценту було обрано поживне середовище на основі бурякової меляси.
Описано технологічний процес, важливе місце в якому мають умови культивування, а саме температура на початку культивування повинна становити 34 - 36°С, а вкінці 32 - 34°С, безперервна аерація, pH 6,0 – 6,5 та перемішування.
Обґрунтовано вибір теплообміннику типу «труба в трубі» для стерилізації поживних середовищ та підкормки. Наведено його технологічний, конструктивний і тепловий розрахунки.
Накреслено технологічну та апаратурну схеми виробництва, а також загальний вид теплообміннику типу «труба в трубі».
Опис
Ключові слова
органічні кислоти, мікробний синтез, моногідрат лимонної кислоти, aspergillus niger, меляса бурякова, стерилізація, теплообмінник, organic acids, microbial synthesis, citric acid monohydrate, beetroot molasses, sterilisation, heat exchanger
Бібліографічний опис
Бабак, М. І. Технологія виробництва моногідрату лимонної кислоти. Дільниця підготовки поживного середовища : дипломний проект ... бакалавра : 162 Біотехнології та біоінженерія / Бабак Марія Ігорівна. - Київ, 2023. - 93 с.