Навчально-методичні матеріали (РЕ)

Постійне посилання зібрання

У зібранні розміщено підручники, навчальні посібники, практикуми, матеріали до курсів лекцій, програми дисциплін, авторами або укладачами яких є науково-педагогічні працівники кафедри.

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 34
  • ДокументВідкритий доступ
    Дизайн цифрових та аналогових схем. Рекомендації до виконання курсової роботи
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2024) Єзерський, Н. В.
    Даний посібник містить матеріали, рекомендації та варінти завдань для виконання курсової роботи (КР) з дисципліни «Дизайн цифрових та аналогових схем» (ДЦтАС) за спеціальністю 172 Телекомунікації та радіотехніка. Пропоновані варіанти завдань наведені у додатку Б, також існує можливість розробити завдання за пропозиціцєю студента. КР має виконуватися студентом самостійно протягом семесру у консультуючись з викладачем у вигляді консультацій. Завдання на КР подаєтсья у вигляді конкретної моделі датчика. Таке завдання має сприяти розумінню студентів по узгодженню параметрів низькочастотних кіл та схемотехніки операційних підсилювачів (ОП) протіканням сигналу від датчика до аналого-цифрового перетворювача (АЦП). Робота складається з п'яти розділів, створених для самостійної роботи студента. Для виконання КР студентам знадобляться знання з таких освітніх компонент, як: Елементи інтелектуальної радіоелектронної апаратури в інтелектуальних системах, Основи теорії кіл, Схемотехніка, Інженерна та комп'ютерна графіка. Навички та знання, отримані при виконанні даної КР стануть у нагоді студентам при вивченні спеціалізованих дисциплін, виконанні кваліфікаційних робіт, виробничих задач. - Компетенції, які забезпечуються виконанням курсової роботи [1]: - Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу. - Здатність вчитися і оволодівати сучасними знаннями. - Здатність розуміти сутність і значення інформації в розвитку сучасного інформаційного суспільства. - Здатність використовувати базові методи, способи та засоби отримання, передавання, обробки та зберігання інформації. - Здатність здійснювати комп'ютерне моделювання пристроїв, систем і процесів з використанням універсальних пакетів прикладних програм. - Здатність застосовувати стандартні методи розрахунку при проектуванні вузлів телекомунікаційних та радіотехнічних пристроїв і систем. - Здатність обирати методи та засоби обробки інформації із застосуванням інтелектуальних технологій. - Здатність обґрунтовано вибирати САПР для виконання аналізу, розрахунку, оптимізації вихідних характеристик математичних та схемних моделей аналогових та цифрових пристроїв в залежності від діапазону частот з урахуванням факторів зовнішнього впливу, використовувати інформаційні ресурси Internet для отримання математичних та конструкторських моделей радіокомпонент від виробників виходячи від оцінки особливостей передачі інформації в радіомережах.
  • ДокументВідкритий доступ
    Практична підготовка здобувачів ступенів бакалавра та магістра радіотехнічного факультету: рекомендації до організації та проходження практики
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Головня, Вікторія Мілентіївна
    Навчальний посібник «Практична підготовка здобувачів ступенів бакалавра та магістра радіотехнічного факультету: Рекомендації до організації та проходження практики» містить всю необхідну інформацію по проходженню практики на підприємствах та в науково-дослідних установах, рекомендації по оформленню необхідних документів, щоденника та звіту з практики, рекомендації щодо проведення захисту практики. Розглянуто принципи організації роботи на підприємствах для виконання поставлених завдань, описуються вимоги до змісту і оформлення звіту та основні етапи виконання. Описано процедуру та умови допуску здобувачів вищої освіти до захисту практики та зазначено перелік документів та матеріалів, що подаються здобувачем вищої освіти на кафедри до захисту. Навчальний посібник «Практична підготовка здобувачів ступенів бакалавра та магістра радіотехнічного факультету: Рекомендації до організації та проходження практики»» призначений для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня та другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 172 Електронні комунікації та радіотехніка, освітніх програм “Інтелектуальні технології радіоелектронної техніки”, “Інформаційна та комунікаційна радіоінженерія”, ‘Радіотехнічні комп’ютеризовані системи”, “Радіоелектронна інженерія”.
  • ДокументВідкритий доступ
    Наскрізна розробка інтелектуальної техніки. Частина 2. Конспект лекцій
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Зінгер, Яна Леонідівна; Адаменко, Юлія Федорівна
    Дисципліна «Наскрізна розробка інтелектуальної техніки» забезпечує нормативно-технічну підготовку студентів для самостійної розробки, виробництва та експлуатування інтелектуальної радіоелектронної техніки. Друга частина дисципліни присвячена розробці друкованої плати для її подальшого замовлення на виробництві, збірка та тестування дослідного зразка пристрою, доопрацювання та створення відповідної конструкторської документації для запуску виробництва пристрою. Весь лекційний матеріал на пряму пов’язаний із практичними та лабораторними завданнями дисципліни.
  • ДокументВідкритий доступ
    Бакалаврські та магістерські кваліфікаційні роботи. Рекомендації до виконання, оформлення і захисту
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Шульга, Аліна Вікторівна; Адаменко, Володимир Олексійович; Мовчанюк, Андрій Валерійович
    В даному навчальному посібнику представлені рекомендації до виконання , офор-мленні і захисту бакалаврської та магістерської кваліфікаційних робіт здобувачами вищої освіти радіотехнічного факультету, які навчаються за освітньою програмою «Інтелектуа-льні технології радіоелектронної техніки» спеціальності 172 «Телекомунікації та радіотех-ніка» та 172 «Електронні комунікації та радіотехніка». Наведено матеріал можуть бути корисним для споріднених спеціальностей.
  • ДокументВідкритий доступ
    Створення віртуальних приладів в середовищі LabVIEW
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Головня, Вікторія Мілентіївна
    Методичні вказівки призначені для надання інформації щодо змісту та порядку виконання лабораторних робіт з дисципліни «Технології віртуальних приладів». Цикл лабораторних робіт з даної дисципліни спрямований на отримання практичних навичок роботи з середовищем графічної мови програмування LabVIEW, моделювання радіотехнічних пристроїв та створення віртуальних прототипів, інтегрування з різними пристроями та розробки нових.
  • ДокументВідкритий доступ
    Радіотехнічні системи. Лабораторий практикум
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Бондаренко, Генадій Іванович; Титенко, Олександр Трохимович
    Методичний посібник містить теоретичний та практичний матеріал з дисципліни «Радіотехнічні системи» Посібник розраховано на студентів спеціальності 172 Електронні комунікації та радіотехніка та буде корисний для усіх слухачів, які хочуть отримати теоретичні та практичні знання з проведення досліджень та розробки радіомереж зв’язку.
  • ДокументВідкритий доступ
    Системи штучного інтелекту. Лабораторний практикум
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Сушко, Ірина Олександрівна; Мовчанюк, Андрій Валерійович; Антипенко, Руслан Володимирович
    Навчальний посібник містить завдання та програми виконання робіт, короткі теоретичні відомості до кожної лабораторної роботи, перелік теоретичного матеріалу, який має бути засвоєним для успішного виконання робіт, наводиться безпосередньо при описі кожної лабораторної роботи. В посібнику наводяться базові відомості з того чи іншого питання, та необхідні довідкові дані, що має сприяти цілеспрямованому вивченню та поглибленому засвоєнню необхідного матеріалу. Метою ЛР є закріплення і розширення знань з проектування систем нечіткої логіки, отриманих під час лекцій.
  • ДокументВідкритий доступ
    Електрорадіоматеріали. Лабораторний практикум
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Непочатих, Юрій Васильович
    Представлені описи лабораторних робіт для студентів 2 курсу (після викладання у курсі фізики електрики і магнетизму), які навчаються за спеціальністю 172 «Електронні комунікації та радіотехніка». Під час виконання робіт студенти зможуть ознайомитися з деякими різновидами електрорадіоматеріалів (провідники, пасивні і активні діелектрики, феро- і феримагнетики) і з певними процесами, що відбуваються у цих матеріалах під дією електромагнітного поля. Крім того, студенти набудуть навичок роботи з апаратурою, що призначена для вимірювань параметрів електрорадіоматеріалів, і ознайомляться з методами цих вимірювань.
  • ДокументВідкритий доступ
    Дизайн цифрових та аналогових схем. Частина 2. Комп’ютерний практикум
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023-06) Адаменко, Володимир Олексійович; Лащевська, Наталія Олександрівна; Кирпатенко, Ілля Миколайович
    Навчальний посібник містить 8 комп’ютерних практикумів з дисципліни «Дизайн цифрових та аналогових схем. Частина 2», які передбачають можливість самостійного виконання завдань у разі змішаного чи дистанційного режиму навчання та відсутності можливості відвідувати лабораторію. Даний посібник призначений для студентів денної та заочної форми навчання радіотехнічного факультету КПІ ім. Ігоря Сікорського, які навчаються за спеціальністю 172 Телекомунікації та радіотехніка або 172 Електронні комунікації та радіотехніка та освітньою програмою «Інтелектуальні технології радіоелектронної техніки».
  • ДокументВідкритий доступ
    Проектування приймальних пристроїв НВЧ. Курсова робота
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Перегудов, Сергій Миколайович
    У посібнику викладено методичні рекомендації до виконання курсової роботи з дисципліни «Проектування приймальних пристроїв НВЧ». Він містить основні теоретичні відомості за темою роботи та список рекомендованої літератури. Основна увага надана етапу ескізного проектування радіоприймальних пристроїв НВЧ діапазону, зокрема розробці структурної схеми. У посібнику наведені варіанти завдань, пояснення щодо їх виконання, а також вимоги до оформлення курсової роботи, яка сприяє закріпленню та поглибленню набутих теоретичних знань. Посібник призначений для здобувачів ступеня бакалавра за спеціальністю «Телекомунікації та радіотехніка». Він буде також корисним для студентів інших технічних спеціальностей у галузі знань «Електроніка та телекомунікації» під час виконання індивідуальних завдань.
  • ДокументВідкритий доступ
    Елементи інтелектуальної радіоелектронної апаратури. Лабораторний практикум
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Перегудов, Сергій Миколайович; Адаменко, Юлія Федорівна
    У посібнику викладено методичні рекомендації щодо проведення лабораторних занять з дисципліни «Елементи інтелектуальної радіоелектронної апаратури». Він містить опис лабораторних робіт і список рекомендованої літератури. Основна увага надана пристроям мікросистемної техніки, які використовуються у складі інтелектуальних сенсорів та функціональних мікросистем. У посібнику наведено теоретичні відомості за темами робіт і порядок їх виконання. Наприкінці кожної теми запропоновані контрольні запитання. Посібник призначений для здобувачів ступеня бакалавра за спеціальністю «Телекомунікації та радіотехніка». Він буде також корисним для студентів інших технічних спеціальностей у галузі знань «Електроніка та телекомунікації».
  • ДокументВідкритий доступ
    Мікросистемна техніка. Домашня контрольна робота
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Перегудов, Сергій Миколайович
    У посібнику викладено методичні рекомендації до виконання домашньої контрольної роботи з дисципліни «Мікросистемна техніка». Він містить основні теоретичні відомості, опис програмного забезпечення, що використовується під час роботи, варіанти завдань та приклад виконання одного з них. Основна увага надана методиці визначання характеристик чутливого елементу мікросистемних пристроїв, які використовуються у складі радіоелектронної апаратури. Приведені вимоги до оформлення роботи та список рекомендованої літератури. Посібник призначений для здобувачів ступеня бакалавра за спеціальністю «Телекомунікації та радіотехніка». Він буде також корисним для студентів інших технічних спеціальностей у галузі знань «Електроніка та телекомунікації».
  • ДокументВідкритий доступ
    Проєктування інтелектуальної радіоелектронної апаратури. Лабораторний практикум (Частина 2). Навчальний посібник
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Попсуй, Володимир Ілліч
    Навчальний посібник містить лабораторні роботи з кредитного модулю «Проектування інтелектуальної радіоелектронної апаратури» Частина 2. Посібник має 2 розділи. В 1 розділі лабораторні роботи спрямовані на вивчення студентами технологічних процесів виготовлення мікроелектронних приладів від проектування фотошаблонів до герметизації мікросхеми. В 2 розділі циклу лабораторних робіт з указаної дисципліни розглядається дослідження інструментів і процесів виготовлення деталей РЕА, а саме токарних різців, прес-форм для лиття і пресування, та електроерозійні методи виготовлення деталей. Такий поділ обумовлений виконанням лабораторних робіт територіально в різних лабораторіях. До кожної лабораторної роботи входять наступні розділи: загальні відомості; устаткування, інструменти та матеріали; послідовність виконання роботи; аналіз отриманих результатів та висновки; контрольні питання для підготовки до роботи; оформлення звіту; список рекомендованої літератури. У лабораторних роботах основний акцент зроблено на розвитку навичок самостійної роботи студентів, значна частина якої виконується на рівні навчання через дослідження. Навчальний посібник призначено для студентів Радіотехнічного факультету, КПІ ім. Ігоря Сікорського та може бути рекомендовано для закладів вищої освіти України з мікроелектронним напрямом підготовки денної та заочної форм навчання.
  • ДокументВідкритий доступ
    Електроживлення радіоелектронної апаратури. Лабораторний практикум
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Лащевська, Наталія Олександрівна; Кирпатенко, Ілля Миколайович; Антипенко, Руслан Володимирович
    Посібник містить теоретичний та практичний матеріал з дисципліни Електроживлення радіоелектронної апататури, вивчаються теорія лінійних стабілізаторів напруги, основи теорії імпульсних перетворювачів напруги, основні різновиди імпульсних DC/DC, AC/DC, DC/AC перетворювачів напруги, елементна база імпульсних перетворювачів напруги.
  • ДокументВідкритий доступ
    Електроніка та мікроелектроника. Лабораторний практикум
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Кирпатенко, Ілля Миколайович; Лащевська, Наталія Олександрівна; Антипенко, Руслан Володимирович
    Посібник містить теоретичний та практичний матеріал з дисципліни Електроніка та мікроелектроніка, вивчаються основи типових схемних рішень інтегральної мікроелектроніки, таких як генератори стабільного струму, активне навантаження, термокомпенсовані джерела опорної напруги, диференціальні та інші підсилювальні каскади. Вивчаються також операційні підсилювачі, особливості використання операційних підсилювачів.
  • ДокументВідкритий доступ
    Схемотехніка 2. Аналогова схемотехніка. Лабораторний практикум
    (2023-02-23) Першин, Микола Олексійович; Мовчанюк, Андрій Валерійович; Лащевська, Наталія Олександрівна
    Посібник містить теоретичний та практичний матеріал з дисципліни «Схемотехніка 2. Аналогова схемотехніка» з таких розділів, як характеристики аналогових пристроїв, зворотній зв’язок, підсилювальні пристрої. Посібник розраховано на студентів спеціальності 172 Електронні комунікації та радіотехніка та буде корисний для усіх слухачів, які хочуть отримати теоретичні та практичні знання з аналогової схемотехніки.
  • ДокументВідкритий доступ
    Схемотехніка 2. Аналогова схемотехніка. Комп'ютерний практикум
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Лащевська, Наталія Олександрівна; Мовчанюк, Андрій Валерійович; Першин, Микола Олексійович
    Посібник містить теоретичний та практичний матеріал з дисципліни «Схемотехніка 2. Аналогова схемотехніка» з таких розділів, як характеристики аналогових пристроїв, зворотній зв’язок, підсилювальні пристрої. Посібник розраховано на студентів спеціальності 172 Електронні комунікації та радіотехніка та буде корисний для усіх слухачів, які хочуть отримати теоретичні та практичні знання з аналогової схемотехніки.
  • ДокументВідкритий доступ
    Проектування приймальних пристроїв НВЧ. Лабораторний практикум
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Перегудов, Сергій Миколайович
    У посібнику викладено методичні рекомендації щодо проведення лабораторних занять з дисципліни «Проектування приймальних пристроїв НВЧ». Він містить опис лабораторних робіт і список рекомендованої літератури. Основна увага надана дослідженню елементів вхідного тракту приймальних пристроїв НВЧ діапазону та аналізу їх основних характеристик. У посібнику наведено теоретичні відомості за темами робіт та порядок їх виконання. Наприкінці кожної теми запропоновані контрольні запитання. Посібник призначений для здобувачів ступеня бакалавра за спеціальністю «Телекомунікації та радіотехніка». Він буде також корисним для студентів інших технічних спеціальностей у галузі знань «Електроніка та телекомунікації».
  • ДокументВідкритий доступ
    Бездротові технології інтелектуальної радіоапаратури. Частина 1. Домашня контрольна робота
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Перегудов, Сергій Миколайович
    У посібнику викладено методичні рекомендації до виконання домашньої контрольної роботи з дисципліни «Бездротові технології інтелектуальної радіоелектронної апаратури. Частина 1». Він містить основні теоретичні відомості, опис програмного забезпечення, що використовується під час роботи, варіанти завдань та приклад виконання одного з них. Основна увага надана методиці проектування кіл, що узгоджують мікрохвильові пристрої з лінією передачі. Приведені вимоги до оформлення роботи та список рекомендованої літератури. Посібник призначений для здобувачів ступеня бакалавра за спеціальністю «Телекомунікації та радіотехніка». Він буде також корисним для студентів інших технічних спеціальностей у галузі знань «Електроніка та телекомунікації».
  • ДокументВідкритий доступ
    Бездротові технології інтелектуальної радіоелектронної апаратури. Частина 1. Лабораторний практикум
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Перегудов, Сергій Миколайович
    У посібнику викладено методичні рекомендації щодо проведення лабораторних занять з дисципліни «Бездротові технології інтелектуальної радіоелектронної апаратури. Частина 1». Він містить опис лабораторних робіт і список рекомендованої літератури. Основна увага надана пристроям вхідного тракту апаратури бездротового зв’язку. У посібнику наведено теоретичні відомості за темами робіт та порядок їх виконання. Наприкінці кожної теми запропоновані контрольні запитання.