Магістерські роботи (БТІ)

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 48
  • ДокументВідкритий доступ
    Біотехнологічна очистка стічних вод на вітамінних заводах
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2024) Горбунов, Артем Дмитрович; Мельник, Вікторія Миколаївна
    Об’єктом дослідження обрано процес одержання біогазу в біореакторі з перемішуючим пристроєм та інертним носієм біоплівки. Проблемним залишається питання утримання біоплівки на інертних носіях при певній кількості обертів перемішуючого пристрою. Увага зосереджена на впливі гідродинаміки в біореакторі з рухомим носієм біоплівки на процес одержання біогазу. Представлена схема лабораторної установки для дослідження процесу виділення біогазу в біореакторі з інертним носієм. Це дозволить з’ясувати характер поверхні теплообміну біореактора, яка необхідна для відведення тепла та процес одержання біогазу. Була визначена важлива величина – питома швидкість виділення субстрату , без якої неможливо розрахувати поверхню біоплівки та визначити кількість виділеного метану. Було з’ясовано вплив гідравлічного руху течії (критерій Рейнольдса) на утворення метану. Підібрано число обертів перемішуючого пристрою для утримання біоплівки на інертних носіях та унеможливлення її відриву. Розглянуто процес масопереносу субстрату зі стічної води до поверхні біоплівки; перетворення субстрату активною кислотогенною біомасою в оцтову кислоту; перетворення оцтової кислоти метаногенною біомасою в біогаз. Акцентується перевага пропонуємого дослідження впливу гідродинаміки на процес одержання біогазу в анаеробних умовах від процесу псевдозрідження, при якому, в наслідок інтенсивної циркуляції рідини можливий відрив біоплівки від поверхні інертних носіїв. Пропонується створення оптимального апарату біореактора, який би забезпечував, у повній мірі, такий технологічний процес. При оптимальному режимі роботи біореактора число обертів перемішуючого пристрою n=2 об/с. Кінцева концентрація субстрату у стічній воді досягає значення S2 =0,1кг ХСК/куб.м. Кількість одержаного метану складає VCH4=0,409 куб.м/добу.
  • ДокументВідкритий доступ
    Вплив коливань концентрації внутрішньоклітинного кальцію на тип фенотипу ендотеліальних клітин та розвиток серцево-судинних захворювань
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2024) Рєзанова, Анастасія Миколаївна; Горобець, Світлана Василівна
    Атестаційна робота освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр» на тему: «Вплив коливань концентрації внутрішньоклітинного кальцію на тип фенотипу ендотеліальних клітин та розвиток серцево-судинних захворювань» / «КПІ ім. Ігоря Сікорського»; Керівник Горобець Світлана Василівна Виконавець Рєзанова Анастасія Миколаївна. Робота складається з переліку умовних позначень, вступу, трьох розділів, висновків, переліку посилань та додатків. Повний обсяг роботи становить 62 сторінок, 9 рисунків, 5 таблиць і переліку посилань з 33 найменувань (на 5 сторінках). Об’єкт досліджень – ендотеліальні клітини з магнітними наночастинками. Предмет дослідження – процес вибору фенотипу ендотеліальних клітин під дією магнітного поля. Мета досліджень – управління особливостями динаміки внутрішньоклітинної концентрації кальцію в ендотеліальних клітинах через вплив зовнішніх магнітних полів на штучні або біогенні магнітні наночастинки, вбудовані в мембрану клітини, створення відповідного «магнітного» напруження зсуву мембрани, яке в свою чергу активує механочутливі іонні канали кальцію, кінцевим результатом такого моделювання є керування вибором фенотипу ендотеліальних клітин в магнітних полях. Методи дослідження – моделювання управління коливаннями внутрішньоклітинної концентрації кальцію в ендотеліальних клітинах. Результати роботи та їхня новизна: вперше виявлено, що під впливом зовнішнього однорідного низькочастотного обертального магнітного поля та ланцюжків магнітних наночастинок на мембранах ендотеліальних клітин на десятки відсотків змінюється концентрація внутрішньоклітинного кальцію та DLL4, при цьому зазначені зміни відбуваються тільки в тій з двох взаємодіючих клітин, на мембрані якої локалізований ланцюжок магнітних наночастинок. За результатами роботи подано до друку: одна стаття, одні тези доповідей на конференціях.
  • ДокументВідкритий доступ
    Виробництво кормового концентрату лізину
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2024) Гніздовський, Богдан Миколайович; Калініна, Мирослава Федорівна
    Виробництво кормового концентрату лізину Магістерська дисертація: 96 с., 17 табл., 40 рис., 15 джерел Лізин - це амінокислота, яка є важливою для росту та розвитку організму. Вона використовується в харчовій промисловості, кормовій промисловості, фармацевтичній промисловості та інших галузях. У кормовій промисловості лізин використовується для підвищення продуктивності тварин і птахів. Пластинчасті теплообмінні апарати є різновидом поверхневих рекуперативних теплообмінних апаратів з поверхнею теплообміну, виготовленої з тонкого листа. Найбільш широко застосовуються в промисловості розбірні пластинчасті теплообмінники. Об'єктом дослідження є теплообмінник пластинчастий. Предмет дослідження: процес теплообміну у теплообміннику пластинчастого типу. Мета роботи: інтенсифікація процесу теплообміну за рахунок зміни конструкції теплообмінника пластинчастого та вивчення впливу геометрії виштамповки теплообмінної пластини на процес теплообміну. Для вирішення поставлених завдань в роботі використані методи математичного і комп’ютерного моделювання. Проведені математичні та комп’ютерні дослідження довели надійність і працездатність проектованого апарату та підтвердили доцільність обраної конструкції теплообмінника пластинчастого для забезпечення ефективного протікання процесу теплопередачі.
  • ДокументВідкритий доступ
    Виробництво імуномодуляторів для боротьби з раком
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2024) Макаренко, Денис Олександрович; Шибецький, Владислав Юрійович
    Робота складається з 4 аркушів креслень на перерахунок формату А1, плакатів за темою магістерської дисертації та пояснювальної записки, яка складається за переліку посилань, вступу, восьми розділів, висновків та переліку посилань. Повний обсяг роботи становить 84 сторінок, 8 рисунків, 6 таблиць і переліку посилань складається з 23 літературних джерел, зміст пояснювальної записки складається з основних розділів: 1. Огляд літератури 2. Математичне моделювання 3. Комп’ютерне моделювання 4. Опис технологічного процесу виробництва 5. Обґрунтування проектованої конструкції 6. Технічна характеристика біореактора 7. Розрахунки, що підтверджують працездатність та надійність конструкції 8. Розробка стартап проєкту В магістерській роботі було розглянуто та здійснено розробку класичного та половолоконного біореакторів лінії виробництва імуномодуляторів, виконані розрахунки для підтвердження працездатності, надійність апарату та можливість реалізації інженерних рішень, була запропонована модифікація перемішуючого пристрою.
  • ДокументВідкритий доступ
    Виробництво гіалуронової кислоти
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2024) Ковальський, Ігор Олегович; Шибецький, Владислав Юрійович
    Реферат Магістерська дисертація складається зі 90 с., 27 рис, 23табл, 43 посилань В магістерській дисертації обґрунтовано обрану технологію виробництва Гіалуронової кислоти шляхом бактеріальної ферментації з біологічного агента Streptococcus zooepidemicus. Надано характеристику біологічного агента Streptococcus zooepidemicus та кінцевого продукту у вигляді гіалуронової кислоти; розглянуто та описано геномну структуру Streptococcus zooepidemicus. Надано характеристику препарату, його призначення та застосування; Описано технологію виробництва препарату. На основі технології розроблено апаратурну схеми. Для охолодження повітря після стерилізації було розраховано та описано модернізацію труб в теплообмінника кожухотрубного шляхом специфічної конфігурації оребрення на трубах. Побудовано та описано математичну модель тепловіддачі до стінки труби, що охолоджує повітря. Спроектовано та описано комп’ютерну модель труб, розглянути 4 різні конфігурації оребрень на трубах. Розроблено стартап-проєкт виробництва біопрепарату “Гіалуронова кислота”, розраховано техніко-економічні показники проекту. ГІАЛУРОНОВА КИСЛОТА, STREPTOCOCCUS ZOOEPIDEMICUS, ГЕНОМ, ВИРОБНИЦТВО, ОХОЛОДЖЕННЯ ПОВІТРЯ, ТЕПЛООБМІННИК КОЖУХОТРУБНИЙ, ТРУБА З ОРЕБРЕННЯМ.
  • ДокументВідкритий доступ
    Інтенсифікація процесу теплообміну в кожухотрубному теплообміннику
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021) Хоменко, Костянтин Олександрович; Шибецький, Владислав Юрійович
    Магістерська робота на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр» на тему «Інтенсифікація процесу теплообміну в кожухотрубному теплообміннику » / НТУУ «КПІ імені Ігоря Сікорського». Керівник к.т.н., доц. Шибецький В.Ю. Виконавець Хоменко К.О., студент групи БІ-01мп. Робота складається з: 5 аркушів креслень формату А1 в перерахунку та пояснювальної записки. Пояснювальна записка складається з переліку умовних позначень, вступу, п’яти розділів, висновку, переліку джерел та додатків. Повний обсяг роботи становить 86 сторінок формату А4, 28 рисунків, 14 таблиць і перелік посилань з 17 найменувань. В магістерській дисертації було проведено комп’ютерне моделювання теплообміну труби з оребренням в програмному середовищі ANSYS та математичне моделювання з дослідження характеру впливу параметрів оребрення на теплопередачу з використанням програмного середовища MathCad. За допомогою результатів моделювань був скронструйований апарат для зображення способу інтенсифікації процесу теплообміну шляхом оптимізації конструкції кожухотрубного теплообмінника для охолодження повітря, що необхідне для забезпечення технологічних умов виробництва. Також проводилось моделювання апарату в 3D у програмі SolidWorks з метою дослідження впливу навантажень, що виникають в процесі роботи апарату. Працездатність та надійність конструкції спроектованого кожухотрубного теплообмінника для охолодження повітря від 50°С до температури 30°С було підтверджено розрахунками в проекті, також надані рекомендації по монтажу апарата та його експлуатації. Всі креслення та розрахунки були виконані в сучасному програмному забезпеченні та згідно чинних стандартів.
  • ДокументВідкритий доступ
    Дослідження процесів ферментації у лінії виробництва паштетів
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021) Швиденко, Віталій Володимирович; Мельник, Вікторія Миколаївна
    Дисертація освітньої програми «магістр» виконана на тему: «Дослідження процесів ферментації у лінії виробництва паштетів» / НТУУ «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»; керівник д.т.н., проф. Мельник Вікторія Миколаївна; виконавець Швиденко Віталій Володимирович, студент групи БІ-01мп. Дисертація включає: – пояснювальну записку, яка містить: перелік скорочень, умовних позначень, вступ, 5 розділів, висновки, перелік посилань та додатки. Повний обсяг пояснювальної записки становить 93 сторінок, 29 рисунків, 16 таблиць і перелік посилань з 26 найменувань. – графічну частину: апаратурно-технологічна схема лінії виробництва (А1); складальні креслення: Варильний котел (А1), Кришка (А1), Подвійний запобіжний клапан (А2), Завданням магістерської дисертації є дослідження інтенсифікації процесу денатурації білка під впливом ультразвукового випромінювання. В першому розділі наведено характеристику готового продукту, вимоги до сировини та виробництва, основні поняття в області ультразвуку. В другому розділі представлено експериментальне дослідження, що включає в себе опис експериментальної установки, методика проведення експерименту, методика обробки та аналіз результатів експериментів та висновки по результатам дослідження впливу ультразвукової дії на процес тендеризації м’ясної сировини. В третьому розділі описано обґрунтування вибору конструкції апаратів, опис конструкції, вибір матеріалів В четвертому розділі наведено розрахунки, що підтверджують працездатність та надійність конструкції кристалізатора. В п’ятому розділі наведений розрахунок Стартапу.
  • ДокументВідкритий доступ
    Інтенсифікація гідродинаміки при гомогенізації суспензій шляхом вдосконалення турбінної мішалки
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021) Цицюра, Андрій Сергійович; Костик, Сергій Ігорович
    Атестаційна робота освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр» на тему «Інтенсифікація гідродинаміки при гомогенізації суспензій шляхом вдосконалення турбінної мішалки» / НТУУ «КПІ ім. І. Сікорського»; керівник: Костик С. І.; виконавець: Цицюра А. С., студент групи БІ-01 мп. Робота складається з переліку умовних позначень, вступу, дев’яти розділів, висновків, переліку посилань і додатків. Повний обсяг роботи становить 94 сторінки, 19 рисунків, 15 таблиць і переліку посилань з 17 найменувань. В магістерській дисертації було розглянуто технологічний процес виробництва біовіту, виконані розрахунки, що підтверджують працездатність, надійність конструкції біореактора з перемішуючим пристроєм та можливість реалізації інженерних рішень, надані рекомендації щодо монтажу і експлуатації, обґрунтовано вибір конструкції біореактора, матеріалів. Був проведений патентний пошук та розроблений стартап-проект. Об’єктом дослідження є обладнання для гомогенізації рідких продуктів – біореактор з перемішуючим пристроєм. Предмет дослідження – процес гомогенізації, дослідження впливу конструкції перемішуючого пристрою на гідродинамічну обстановку у робочому об’ємі біореактора вцілому та на утворення воронки під час гомогенізації.. Всі проведені розрахунки відповідають діючим стандартам.
  • ДокументВідкритий доступ
    Розробка кожухотрубного теплообмінника з модернізацією труб для збільшення коефіцієнта тепловіддачі
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2022) Коломак, Дмитро Олександрович; Остапенко, Жанна Ігорівна
  • ДокументВідкритий доступ
    Модернізація плівкового випарного апарату
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2022) Ганєв, Кирило Зіновійович; Шибецький, Владислав Юрійович
  • ДокументВідкритий доступ
    Розробка випарного апарату для випарювання розчину лізину з модернізацією випарних труб
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2022) Кручок, Ірина Ігорівна; Шибецький, Владислав Юрійович
  • ДокументВідкритий доступ
    Модернізація вакуум-випарного апарату для виробництва ітаконової кислоти
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2022) Дудук, Євгеній Віталійович; Поводзинський, Вадим Миколайович
  • ДокументВідкритий доступ
    Модернізація перемішуючого пристрою конструкції ферментера для виробництва лізину
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2022) Гунченко, Дарія Юріївна; Шибецький, Владислав Юрійович
  • ДокументВідкритий доступ
    Вдосконалення конструкції теплообмінного апарата з використанням гелікоїдних труб
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2022-12) Ружанський, Антон Сергійович; Костик, Сергій Ігорович
  • ДокументВідкритий доступ
    Вдосконалення обладнання для передпосівної ультразвукової обробки насіння
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2022-12) Опрофат, Владислава Олександрівна; Мельник, Вікторія Миколаївна
  • ДокументВідкритий доступ
    Модернізація апарата для вилучення олії з рослинної сировини
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021) Фесенко, Валерія Володимирівна; Остапенко, Жанна Ігорівна
  • ДокументВідкритий доступ
    Розробка теплообмінного апарату установки регенерації хемосорбенту
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021-12) Решетняк, Анастасія Володимирівна; Остапенко, Жанна Ігорівна
  • ДокументВідкритий доступ
    Дослідження гідродинамічних процесів в соплі Вентурі при утворенні емульсій
    (2021) Павлик, Віталій Юрійович; Авдєєва, Леся Юріївна
  • ДокументВідкритий доступ
    Модернізація біореактора з іммобілізованою на інертних носіях мікрофлорою
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021-12) Корнієнко, Катерина Володимирівна; Мельник, Вікторія Миколаївна
  • ДокументВідкритий доступ
    Інтенсифікація процесів теплообміну в випарному апараті з винесеною гріючою камерою та розробка даного виду теплообмінного обладнання
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021) Солоніченко, Олена Дмитрівна; Поводзинський, Вадим Миколайович