Бакалаврські роботи (ПБТБ)
Постійне посилання зібрання
Переглянути
Перегляд Бакалаврські роботи (ПБТБ) за Назва
Зараз показуємо 1 - 20 з 83
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Відкритий доступ Технологія виробництва лимонної кислоти. Дільниця концентрування продукту(КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021-06) Зубик, Павло Романович; Клечак, Інна РішардівнаДипломний проєкт: 135 с., 4 рис., 4 табл., 125 посилань. У роботі запропоновано використовувати в якості продуцента лимонної штам Yarrowia lipolytica NG40/UV7, отриманий в результаті комбінованого індукованого мутагенезу. Досліджено морфо-фізіологічні, біохімічні та культуральні ознаки обраного біологічного агента, відповідно до яких підібрано умови оптимального процесу культивування та склад поживного середовища із ріпаковою олією, як джерелом карбону. Для виділення та очищення лимонної кислоти обрано метод екстрагування сумішшю гідрофобних екстрагентів. Обґрунтовано вибір випарного апарату з винесеною гріючою камерою для випарювання розчину лимонної кислоти. Наведено технологічний і тепловий розрахунок випарного апарату та допоміжного устаткування. Подано технологічну та апаратурну схеми виробництва лимонної кислоти і креслення загального виду випарної установки.Документ Відкритий доступ Технологія виробництва авермектинів. Дільниця виробничого біосинтезу(2023) Шинкар, Вікторія Степанівна; Громнадська, Марина ОлександрівнаПояснювальна записка: 84 с., 16 рис., 6 табл. У дипломному проєкті було обрано продуцента для промислового виробництва авермектинів – S. avermitilis MA-4848, описано його морфологію, таксономію, фізіолого-біохімічні та культуральні ознаки. Було проведено характеристику кінцевого продукту – авермектиновий комплекс А1a, А1b, А2а, А2b, B1a, B1b, В2a та В2b, визначено основні структурні особливості гомологів, та наведено біохімічні основи його отримання через модульний полікетидний механізм. Обґрунтовано вибір технології для виробництва препарату та складено матеріальний баланс виробництва та характеристику сировини, матеріалів та напівпродуктів. Проведено технологічні та конструктивні розрахунки для апарату ділянки біосинтезу продукту об’ємом 6,3 м3, що обладнаний відкритою турбінною мішалкою з числом обертів мішалки 3,67 об/хв, та барботером з кількістю отворів 30 од. На основі розрахунків, проведено вибір загальнозаводського обладнання, а саме обрано відцентровий насос з продуктивністю 500 л/хв. Розроблено технологічну та апаратурну схеми виробництва. Розроблено креслення апарату дільниці біосинтезу цільового продукту.Документ Відкритий доступ Технологія виробництва азитроміцину. Дільниця біосинтезу продукту(2023) Шаблій, Олександра Віталіївна; Клечак, Інна РішардівнаДипломний проект містить: 105 ст., 8 рис., 7 табл., 3 кресл., 63 посилання. Робота присвячена виробництву макролідного антибіотику азитроміцину, що випускається у формі порошку як субстанція для фармацевтичної промисловості. В якості продуцента антибіотику азитроміцину було обрано штам Saccharopolyspora erythraea ::vhb, отриманий з використанням методів генної інженерії шляхом хромосомного інтегрування гену гемоглобіну Vitreoscilla (vhb). Було обрано оптимальний склад поживного середовища для культивування мікроорганізму. Вибір ферментера з механічним перемішуючим пристроєм та барботером був здійснений на підставі фізіолого-біохімічних характеристик продуцента, що дозволяють забезпечити ефективний масообмін та постачання кисню до культури під час виробничого біосинтезу. Розроблено технологічну та апаратурну схему виробництва антибіотику азитроміцину у відповідності до вимог до готової форми та якості продукту.Документ Відкритий доступ Технологія виробництва альфа-амілази. Дільниця біосинтезу(КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2020) Вершиніна, Катерина Юріївна; Литвинов, Григорій СергійовичДипломний проект містить: 85. ст., 6 рис., 6 табл., 3 кресл., 49 посилань. Робота присвячена виробництву ферментного препарату альфа-амілази для використання у сільськогосподарській та харчовій промисловості, що випускається у формі сірого порошку. В якості продуцента альфа - амілази було обрано штам Aspergillus oryzae, отриманий в результаті штучного добору з використанням ультрафіолетового випромінювання в якості фізичного мутагена. На основі фізіолого-біохімічних характеристик продуцента було обрано ферментер із механічним перемішуючим пристроєм(турбінною мішалкою) та барботером, які забезпечують надходження кисню до культури та ефективний масообмін в ході виробничого біосинтезу. Для виділення та очистки продукту було запропоновано фільтрацію, осадження, стабілізацію і діаліз. Висушування продукту відбувається на промисловій вакуумній сушарці з метою уникнення руйнування та втрати активності антибіотика. Розроблено технологічну та апаратурну схему виробництва ферментного препарату Амілоризин Г10Х у відповідності до вимог до готової форми та якості продукту, розраховано і накреслено ферментер для проведення процесу біосинтезу. Передбачено всі необхідні вимоги охорони праці і навколишнього середовища.Документ Відкритий доступ Технологія виробництва антибіотика тейкопланін. Дільниця біосинтезу(КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2020) Михальчук, Валентина Володимирівна; Тодосійчук, Тетяна СергіївнаДипломний проект містить: 102 ст., 12 рис., 9 табл., 3 кресл., 95 посилань. Робота присвячена виробництву глікопептидного антибіотику тейкопланіну як субстанції для фармацевтичної промисловості, що випускається у формі порошку. В якості продуцента антибіотику тейкопланіна було обрано штам Actinopanes teichomyceticus BNG 2315, отриманий в результаті індукованого мутагенезу з використанням ультрафіолетового випромінювання в якості фізичного мутагена. На основі фізіолого-біохімічних характеристик продуцента було обрано ферментер із механічним перемішуючим пристроєм та барботером, які забезпечують надходження кисню до культури та ефективний масообмін в ході виробничого біосинтезу. Для виділення та очистки продукту було запропоновано абсорбційний спосіб із використанням іонообмінної смоли Diaion HP-2MG, з подальшою ультрафільтрацією розчину для відділення домішок. Висушування продукту відбувається ліофільно з метою уникнення руйнування та втрати активності антибіотика. Розроблено технологічну та апаратурну схему виробництва антибіотику тейкопланіна у відповідності до вимог до готової форми та якості продукту.Документ Відкритий доступ Технологія виробництва бактеріального концентрату закваски для кисломолочних продуктів. Дільниця виробничого біосинтезу(КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2020) Кічура, Марія Андріївна; Жолнер, Лілія ГригорівнаДипломний проект містить 108 сторінок, 10 ілюстрацій, 3 таблиці, 2 креслиники та 109 бібліографічних найменувань за переліком посилань. Метою даної роботи є проектування виробництва бактеріальної закваски для виготовлення кисломолочних продуктів дієтичного харчування,зокрема йогурту. Робота присвячена збільшенню обсягів виробництва вітчизняних заквасок, що дасть можливість збільшення асортименту та здешевлення молочнокислих продуктів. Обгрунтовано і запропоновано в якості продуцента бактеріальної закваски використовувати штами гомоферментативних термофільних молочнокислих бактерій Lactobacillus delbrueckii subsp. Вulgaricus та Streptococcus salivarius subsp. Thermophilus, отримані у результаті селекції з використанням природнього добору , мають пробітичні властивості і є високотехнологічними для виготовлення кисломолочної пробдукції. Обрано ефективне, економічно вигідне та надійне обладнання для виробничого культивування закваски. Розраховано та обрано апарат для виробничого культивування. Наведено технологічний, конструктивний та гідравлічний розрахунки обраного ферментеру. В роботі обґрунтовані та подані технологічна та апаратурна схеми виробництва.Документ Відкритий доступ Технологія виробництва бактеріальної закваски для кисломолочних продуктів “Віталакт”. Дільниця виробничого біосинтезу(КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Филь, Альона Станіславівна; Тітова, Лариса ОлександрівнаДипломний проект містить 96 сторінок, 9 ілюстрацій, 4 таблиці, 2 кресленники та 108 біблографічних найменувань за переліком посилань. Метою роботи є проектування виробництва бактеріальної закваски для виготовлення йогуртів та інших кисломолочних продуктів “Віталакт”. Проект присвячений збільшенню обсягів виробництва заквасок для кисломолочних продуктів, що відповідно представить варіант можливості збільшити асортимент та знизити ціни на молочнокислу проукцію. Обгрунтовано та запропоновано, як продуцент, закваски “Віталакт”, застосовувати штами термофільних молочнокислих бактерій , які отримують результатом селекції, використовуючи природній добір. Ці штами наділені пробіотичними властивостями та є високотехнологічними для виробницва кисломолочних продуктів. Для виробночиго біосинтезу, було обрано економічне, надійне та ефективне устаткування. Проведені розрахунки та обрано ферментер для процесу виробночого культивування. Представлено технологічний, конструктивний та гідравлічний розрахунки обраного апарату. В проекті наведені та обгрунтовані технологічна та апаратурна схеми виробництв.Документ Відкритий доступ Технологія виробництва бактеріальної пробіотичної закваски «Стрептосан». Дільниця виробничого біосинтезу(2020-06) Іванова, Анастасія Олегівна; Жолнер, Лілія ГригорівнаДипломний проєкт: 129 с., 14 рис., 8 табл., 2 схеми, 1 креслення, 206 посилань. У дипломному проєкті наведено опис технології виробництва біотехнологічного препарату на основі молочнокислих бактерій на прикладі пробіотичної закваски «Стрептосан», до складу якої входить асоціація біологічних агентів Streptococcus salivarius subsp. thermophiles та Enterococcus faecium. Запропоновано поєднання апробованих промислових продуцентів в одному пробіотичному препараті, що дозволяє підвищити його ефективність та розширити корисний потенціал продукту. Обґрунтовано вибір штамів-продуцентів Streptococcus thermophilus 1MB В-7179 та Enterococcus faecium L-3, отриманих шляхом спрямованої селекції видів, виділених з природних джерел існування, та володіють пробіотичними властивостями і є високотехнологічними. Розраховано та обрано апарат для культивування асоціації продуцентів, надійність та працездатність якого підтверджено технологічним, конструктивним та тепловим розрахунками. В роботі обґрунтовані та подані технологічна та апаратурна схема виробництва.Документ Відкритий доступ Технологія виробництва бактерійних інокулянтів для насіння на основі Rhizobium leguminosarum. Дільниця підготовки посівного матеріалу(2023) Белінська, Дарина Олегівна; Поліщук, Валентина ЮріївнаДипломний проект містить 76 с., 11 рис., 4 табл., 57 посилань. Проєкт присвячено розробці технології виробництва біологічних насіневих інокулянтів на основі Rhizobium leguminosarum та дільниці підготовки посівного матеріалу. В якості продуцента було обрано Rhizobium leguminosarum bv. viciae та запропоновано схему його селекції, шляхом штучного добору. Обрано поживне середовище для напрацювання посівного матеріалу та виробничого культивування на основі маніту, глюкози та дріжджового екстракту. Для отримання посівного матеріалу вибрано відповідне обладнання – пробірки, колби та інокулятор та наведено конструктивний та технологічний розрахунки останнього. В проекті представлені технологічна та апаратурна схеми виробництва інокулянтів на основі Rhizobium leguminosarum у пляшках по 1 л. Розроблена технологія відповідає санітарно-гігієнічним та екологічним нормам, а також вимогам техніки безпеки та охорони праці.Документ Відкритий доступ Технологія виробництва бактерійних інокулянтів для насіння сої на основі Bradyrhizobium japonicum. Дільниця підготовки поживного середовища(2023) Шамрай, Анастасія Владиславівна; Поліщук, Валентина ЮріївнаДипломний проєкт: 101 с.,16 рис., 4 табл, 51 посилань. Робота присвячена розробці технології виробництва рідкого інокулянту для передпосівної обробки насіння сої на основі Bradyrhizobium japonicum КВ11 та дільниці підготовки поживного середовища. В якості продуцента запропоновано високоефективний штам з інтенсивним ростом та високим рівнем нітрогеназної активності Bradyrhizobium japonicum КВ11 , отриманий в результаті методів аналітичної селекції серед ефективних варіантів штамів Bradyrhizobium japonicum. Запропоноване оптимізоване рідке манітно-дріжджове середовище для культивування, що відповідає фізіолого-біохімічним особливостям штаму. Розраховано та обрано реактор-змішувач з відкритою турбінною мішалкою для дільниці приготування поживного середовища з номінальним об’ємом 1,6 м3 та коефіцієнтом заповнення 0,7, що забезпечує потреби в поживному середовищі для культивування продуценту на одну партію продукту. Вибір апарату підтверджується технологічним та конструктивним розрахунком. Розроблено технологічну та апаратурну схеми виробництва рідкого інокулянту.Документ Відкритий доступ Технологія виробництва бензилпеніциліну. Дільниця біосинтезу(2023) Яковенко, Юлія Андріївна; Яловенко, Олена ІгорівнаДипломний проєкт містить: 127 ст., 25 рис., 9 табл., 45 посилань. Метою проєкту є розробка ефективної технології виробництва препарату бензилпеніциліну на основі аналізу наукових досліджень і знань, отриманих під час проходження виробничої практики. У якості продуцента обрано високопродуктивний промисловий штам Penicillium chrysogenum NCPC10086 отриманий шляхом штучного добору та впливу фізичного мутагена – УФ-випромінення довжиною хвилі 250 нм – на еталонний штам Penicillium chrysogenum Wisconsin 54-1255. На основі фізіолого-біохімічних характеристик продуценту обрано модифіковане поживне середовище Райстрика з додаванням попередника бензилпеніциліну – фенілоцтової кислоти. Умови культивування продуценту: 260С, рН 5,7-7, зі зміною режимів аерації середовища стерильним повітрям. Для виділення і очищення цільового продукту запропоновано технологію багатоступеневої бутилацетатної екстракції з подальшим упарюванням концентрату у вакуум-випарній установці та сушінням натрієвої солі бензилпеніциліну з одночасною стерилізацією у роторній вакуум-барабанній сушарці. У роботі визначено правила та норми з охорони праці і безпеки життєдіяльності. У відповідності до технологічних особливостей процесу складено технологічну та апаратурні схеми виробництва бензилпеніциліну. Окремо обрано конструкцію та розраховано апарат для дільниці виробничого біосинтезу – ферментер об’ємом 20 м3 з турбінною мішалкою та барботером.Документ Відкритий доступ Технологія виробництва біомаси Halobacterium salinarum. Дільниця біосинтезу(КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021) Гриценко, Катерина Владиславівна; Богдан, Тетяна ЗіновіївнаДипломний проєкт містить 99 с., 17 рис., 7 табл., 71 посилання. Дипломний проєкт присвячено розробці технології виробництва біомаси галобактерій як інгредієнту для застосування у косметології. В якості продуценту обрано штам Halobacterium salinarum 353П-1, що має високу продуктивність (46-48 г/л), вміст каротиноїдів (27-35 мг / 100 г біомаси) та характеризується широким спектром біологічно-активних речовин. Обрано склад поживного середовища на основі ферментолізату зернових, що значно здешевлює технологію у порівнянні з використанням традиційних джерел живлення галобактерій. Враховуючи фізіолого-біохімічні особливості продуценту, обрано оптимальний режим виробничого культивування (t = 38-39ºC, pH 7,2-7,4, E = 500 Лк, V = 0,5-1 л/(л·хв), n = 150 об./хв, τ = 7 діб). Для підтримання оптимальних умов культивування обрано та розраховано ферментер об’ємом 0,1 м3 з механічним перемішуючим пристроєм, гладкою рубашкою, барботером та люмінесцентними лампами з високим ступенем захисту в якості джерела освітлення, що дозволяє отримувати 1,75 кг сухої біомаси за цикл. В роботі представлено технологічну та апаратурну схеми виробництва, що супроводжуються детальним описом процесу.Документ Відкритий доступ Технологія виробництва біомаси грибів Trametes pubescens. Дільниця підготовки поживного середовища(КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2020-06) Листопад, Віталій Олегович; Тітова, Лариса ОлександрівнаДипломний проект: 71 с., 2 рис., 3 табл., 46 посилань. Проект присвячений вдосконаленню технології отримання біомаси бази дієвого гриба T. pubescens. Кінцевим продуктом технології є таблетована біомаса T. pubescens 1699, що призначена для профілактики імунних порушень. Запропоновано в якості продуцента обрати штам T. pubescens 1699, отриманий шляхом штучного добору. За результатами аналізу біохімічних основ виробництва біомаси та фізико хімічних характеристик кінцевого продукту обрано технологічну і апаратурну схеми отримання таблетованої біомаси T. pubescens 1699. Дипломний проект містить розрахунки матеріального балансу виробничого процесу до отримання кінцевої форми продукту. Для дільниці підготовки поживного середовища обрано реактор-змішувач об’ємом 6,3 м3 з механічним перемішуючим пристроєм – відкритою турбінною мішалкою з частотою обертання валу 180 об/хв., та коефіцієнтом заповнення 0,7.Документ Відкритий доступ Технологія виробництва біомаси грибів Trametes pubescens. Дільниця біосинтезу(КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2020) Макогін, Ольга Олександрівна; Тітова, Лариса ОлександрівнаДипломний проект : 86с., 7 рис., 7 табл., 68 посилань. Дипломний проект присвячений технології виробництва біомаси гриба Trametes pubescens. Біомаса гриба T. pubescens, отримана методом глибинного культивування, характеризується широким спектром біологічної активності, що виявляється в імуномодулюючій, гепатопротекторній та онкостатичній функціях. Кінцевий продукт даної технології може використовуватися як основа (субстанція) у виробництві функціональних харчових продуктів на основі біомаси гриба T. pubescens, наприклад, у формі таблеток або капсул. У якості продуцента було обрано штам Trametes pubescens 923-2, що характеризується високими показниками росту на комплексному середовищі і вмістом β-глюканів, з якими пов’язані імуномодулюючі властивості. Було проаналізовано морфологічні, культуральні та фізіолого-біохімічні ознаки продуцента. На основі літературних даних для виробництва цільового продукту в заданій формі випуску було обрано технологічну схему та відповідно до неї складено апаратурну схему. Для дільниці біосинтезу використано апаратурне оснащення, представлене ферментером об’ємом 10 м3 та коефіцієнтом заповнення 0,7. Апарат оснащений турбінною мішалкою та барботером, для яких наведено відповідні розрахунки.Документ Відкритий доступ Технологія виробництва біопрепарату для захисту рослин на основі гриба роду Trichoderma. Дільниця виробничого культивування(2023) Корочева, Анастасія Олексіївна; Сироїд, Олена ОлегівнаДипломний проєкт містить 143 с., 29 рис., 6 табл., 148 посилань. Проєкт присвячено розробці технології виробництва біопрепарату для захисту рослин на основі гриба роду Trichoderma та дільниці виробничого культивування. У якості продуцента біопрепарату обрано штам Trichoderma harzianum MSB1211 та запропоновано схему його селекції шляхом штучного відбору із природного середовища існування за ознакою біологічної активності. Обрано поживне середовище для вирощування посівного матеріалу продуцента та для його виробничого культивування на основі меляси та кукурудзяного екстракту. Для отримання рідкої форми біопрепарату, що являє собою культуральну рідину, яка містить біомасу та метаболіти продуцента, вибрано ефективне обладнання для виробничого культивування – ферментер із сорочкою, турбінною відкритою мішалкою та барботером, наведено його технологічний, конструктивний і тепловий розрахунки. У проєкті обґрунтовані та наведені технологічна та апаратурна схеми виробництва біопрепарату для захисту рослин. Розроблена технологія відповідає санітарно-гігієнічним та екологічним нормам, вимогам техніки безпеки та охорони праці.Документ Відкритий доступ Технологія виробництва біоспорину у флаконах. Дільниця біосинтезу(КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2020) Щербина, Валентин Юрійович; Яловенко, Олена ІгорівнаДипломний проєкт: 120 с., 8 рис., 9 табл., 82 посилання. Робота присвячена вдосконаленню процесів культивування, зокрема складу поживного середовища та використання покращених штамів, при виробництві пробіотичного препарату Біоспорин. Запропоновано в якості штамів-продуцентів використовувати антибіотикорезистентні спороутворюючі бактерії Bacillus subtilis 3/Re та Bacillus licheniformis 31/Re, отримані в результаті селекції штучним добором. Розглянуто морфологічні, культуральні та фізіолого-біохімічні ознаки обраних продуцентів, їх пробіотичні властивості. Розраховане та вибране обладнання для культивування бактерій Bacillus subtilis 3/Re. Наведено технологічний, конструктивний та тепловий розрахунки виробничого ферментера. У роботі обґрунтовані та подані технологічна та апаратурна схеми виробництва.Документ Відкритий доступ Технологія виробництва біоспорину у флаконах. Дільниця сушіння продукту(КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2020) Юрченко, Емма Володимирівна; Яловенко, Олена ІгорівнаДипломний проект: 144 с., 11 рис., 4 табл., 67 посилань. Робота присвячена розробці технології виробництва пробіотичного препарату Біоспорин та дільниці сушіння продукту. В якості пробіотичних бактерій запропоновано використовувати штами спороутворюючих бактерій Bacillus subtilis УКМ В-5007 та Bacillus licheniformis УКМ В-5514, які є високостійкими до несприятливих умов зовнішнього середовища, володіють високою ферментативною та антагоністичною активністю щодо патогенних та умовно-патогенних мікроорганізмів. Обрані Bacillus subtilis УКМ В-5007 та Bacillus licheniformis УКМ В-5514 отримано в результаті селекції з використанням фізичного мутагенезу. Розраховано та вибране найбільш ефективне та перспективне обладнання для сушіння біомаси продуктивністю за вологим продуктом 257,4 кг/цикл. Наведено технологічний та конструктивний розрахунки сублімаційної сушарки, обґрунтовано та подано технологічну та апаратурну схеми виробництва пробіотичного препарату Біоспорин. Представлена в проекті технологія повністю відповідає санітарно гігієнічним вимогам, наведено вимоги до охорони праці та навколишнього середовища.Документ Відкритий доступ Технологія виробництва біоінсектициду. Дільниця біосинтезу(КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2020) Поворозний, Іван Валерійович; Тодосійчук, Тетяна СергіївнаДипломний проект містить 96 с., 4 рис., 3 табл., 1 cхема, 60 посиланнь. Робота присвячена розробці технології виробництва біоінсектициду для захисту рослин та дільниці біосинтезу. В якості продуцента дельта-токсину, бета-токсину та спор використовується штам Bасillus thuringiensis H1800/15, так як зазначений штами володіє вираженими ентомопатогенними властивостями, проявляє резистентність до бактеріофагів,не проявляє негативної дії на ентомофауну та людину. В роботі обґрунтовані та подані технологічна та апаратурна схема виробництва ентомопатогенного препарату. Розраховано та вибрано ефективне обладнання для для дільниці біосинтезу. Наведено технологічний, конструктивний та тепловий розрахунки виробничого ферментера. Розроблена технологія виробництва біоінсектициду, що відповідає санітарно-гігієнічним та екологічним нормам, техніка безпеки та охорона праці відповідає усім нормам.Документ Відкритий доступ Технологія виробництва біфідумбактерину у флаконах. Дільниця біосинтезу(КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2020) Уракова, Марина Олександрівна; Яловенко, Олена ІгорівнаДипломний проект: 125 с., 4 рис., 3 табл, 144 посилання. Робота присвячена розробці технології виробництва високоефективного пробіотику Біфідумбактерину для профілактики та лікування проблем з дисбактеріозом у людей будь-якого віку. В якості продуценту пробіотичного препарату обрано штам Bifidobacterium bifidum №1., який проявляє антагоністичну активність до широкого спектру патогенних та умовно-патогенних мікроорганізмів, В роботі розглянуто основні пробіотичні властивості штаму, його морфологічні, культуральні та фізіолого-біохімічні ознаки. Штам Bifidobacterium bifidum №1 отримується в результаті селекції з використання фізичного мутагенезу. Запропоновано використання нової рецептури захисного середовища для сушіння культуральної рідини біфідобактерій, що складається із суміші молочної сироватки з біфідогенним концентратом та сахарозо-желатозної суміші. Розраховано та обрано обладнання для виробничого культивування. Нааведено технологічний, конструктивний та тепловий розрахунки ферментеру з трилопатевою мішалкою загальним об’ємом 1 м3 . В роботі обгрунтовані та подані технологічна та апаратурна схеми виробництва, передбачені всі необхідні вимоги щодо охорони праці та охорони навколишнього середовища.Документ Відкритий доступ Технологія виробництва біфідумбактерину у флаконах. Дільниця підготовки поживного середовища(КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2020) Шевченко, Дарина Анатоліївна; Яловенко, Олена ІгорівнаДипломний проект містить 117 с., 10 рис., 5 табл., 71 посиланнь. Робота присвячена розробці технології виробництва пробіотичного препарату Біфідумбактерину та дільниці підготовки поживного середовища. Запропоновано в якості продуцента пробіотику використовувати штам біфідобактерій Bifidobacterium bifidum №1, так як зазначений штами володіє вираженими пробіотичними властивостями, проявляє резистентність до антибіотиків, антагоністичний по відношенню до ряду патогенних бактерій. В роботі обґрунтовані та подані технологічна та апаратурна схема виробництва Біфідумбактерину. Розраховано та вибрано найбільш ефективне та перспективне обладнання для підготовки поживного середовища. Наведено технологічний та конструктивний розрахунки реактору зі змішувачем. Розроблена технологія повністю відповідає санітарно-гігієнічним та екологічним нормам, наведено техніку безпеки та охорону праці.